Zes manieren om huis en tuin in stijl koel te houden

De afgelopen weken zijn we geregeld getrakteerd op veel zon en de voorspellingen zijn gunstig. Heerlijk - al dat licht in en om het huis. Maar: hoe hou je de warmte buiten de deur? En op welke manier creëer je de fijnste schaduwplekjes in de tuin? 

Zonwering is al zo oud als de weg naar Rome. Eeuwenlang wordt er buitenzonwering aangebracht op gebouwen om zonnestralen tegen te gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig tig manieren om lichtval en binnentemperatuur te temperen. De bekendste zonwering is misschien wel de luifel - bevestigt aan de gevel van de woning. Leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeren.

bron: pinterest

bron: pinterest

Markiezen en zogenoemde uitvalschermen zijn in het meest geschikt om je huis binnen lekker koel te houden. Wist je dat je sommige uitvoeringen zelfs door middel van zonne-energie kunt bedienen? Dan nog een paar zonnepanelen kopen en je bent helemaal groen bezig.

bron: kabaz

bron: kabaz

Je kent ze wel voor binnenshuis, maar ook aan de buitenkant van het raam kun je kiezen voor shutters. Hardhout of aluminium zijn veelgekozen materialen voor deze zonwering, omdat het materiaal weerbestendig moet zijn. De shutters draai je dicht als de zon op het raam staat. Bijzonder stijlvol!

Screens sluit je over het raam heen - als een rolgordijn, maar dan aan een buitenzijde. Het scherm trek je tussen twee geleiders - bevestigt aan het raamkozijn - naar beneden. Deze vorm van zonwering zorgt ook voor privacy in huis, maar verduistert niet.

bron: pinterest

bron: pinterest

En buiten?
De klassieker die het gros van de Nederlandse huishoudens in de achtertuin heeft staan: de parasol. Makkelijk te verplaatsen (mits bevestigt aan wand of tuinbank) en net zo snel weer op te bergen. Ook verkrijgbaar in veel verschillende varianten. 

bron: pinterest

bron: pinterest

Het schaduwdoek wint de laatste jaren aan populariteit. Praktisch in gebruik, eenvoudig te bevestigen en neemt weinig ruimte in beslag. Combineer meerdere schaduwdoeken om een groter oppervlak uit de zon te houden. 

0b918a917c95b8d78c6b8cbfdb21f6d8.jpg
d13e6c2f487d267cba995feb0f6d7a59.jpg

Hoog op mijn favorietenlijstje: de pergola. Je ziet 'm steeds vaker opduiken. Het doek is eenvoudig in- en uit te schuiven, waardoor je binnen no-time een schaduwplek maakt. De pergola is daarnaast ideaal om planten tegenop te laten klimmen of een lichtslinger aan te hangen. Like!

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!