Opruimkriebels en veranderdrang: maak je huis lenteproof

Dit weekend belooft het kwik tot twintig graden te stijgen en dat is voor menigeen het startsein van de opruimkriebels. Huis uit de winterslaap, het voorjaar staat voor de deur! Zo haal (en houd) jij de lente in huis.

Een grote schoonmaak gaat vaak hand in hand met de behoefte aan verandering. Bij verschillende interieurfanaten op Instagram stak de veranderdrang onverhoopt de kop al op. Misschien heb jij er zelf ook (al) last van. Hoe maak jij je huis klaar voor het voorjaar?

BINNEN #1 Achter de coulisse

Vaak niet direct zichtbaar, maar wel cruciaal: de grote schoonmaak. Stof je huis van onder tot boven af (of laat het doen). Begin steeds bovenaan en werk naar beneden. Vergeet muren en plafonds niet mee te nemen, lang leve de plumeau! Ook doen:

1. Gordijnen wassen
In veel gevallen kun je dit prima zelf doen, check wel even goed het wasvoorschrift. Durf je het niet aan? Breng ze naar de stomerij. Schone gordijnen geven je huis een frisse look.

bron: pinterest

bron: pinterest

2. Een schoon nest
Draai je matras om, wissel je dikke dekbed om voor een luchtiger exemplaar en was je kussens. Ook hier geldt: even checken of ze in de wasmachine kunnen.

bron: ikea

bron: ikea

3. Bezem door je (kleding)kast
Verzamel alles wat je niet meer gebruikt of waar je op bent uitgekeken. Mooie items verkoop je, de rest kun je bij de kringloop kwijt. Woonaccessoires die je zat bent kun je vast ook slijten. Van de opbrengst kun je weer iets nieuws scoren.

bron: pinterest

bron: pinterest

4. Koop een prullenbak (ik had er geen)
Neem je voorraad- en servieskast onder de loep. Spullen over datum (letterlijk en figuurlijk) gooi je weg. Maak je kastjes van binnen en buiten goed schoon. Vergeet ook de wanden niet, die zijn vaak vettig. Verzamel je - net als ik deed voor ik dit pareltje scoorde - je afval in losse zakken? Tegenwoordig zijn er tig prullenbakken op de markt die niet misstaan in je interieur. Stuk schoner en netter!

BINNEN #2 ’Alles moet anders’

Na de grote schoonmaak begint het leuke deel - toegeven aan je veranderdrang. Met relatief kleine (en betaalbare) oplossingen zie je direct resultaat. 

1. De grote wisseltruc
Je bank, eetkamerstoelen of kussens geeft je eenvoudig een andere look door met verschillende hoezen te werken. Verruil velvet eens voor linnen of een andere luchtige stof. Heb je een bank met verwisselbare hoes? Lucky you. Schaf een winter- en zomerhoes aan om eindeloos te kunnen variëren.

bron: vtwonen

bron: vtwonen

2. Likje verf
Een wand of houten stoel geef je in een paar uur een andere uitstraling door de verfkwast te gebruiken. Lichte (pastel)kleuren gaan hand in hand met het voorjaar.  

3. Schuiven
De eettafel naar de voorkamer, het dressoir tegen een andere muur, de bank een kwartslag draaien: een andere opstelling in je woon- of slaapkamer doet wonderen. Proberen is het sleutelwoord, voegt het niet dan zet je de boel weer op zijn oude plek. Schuiven kan nieuwe inzichten geven en tot nieuwe inspiratie leiden.

bron: pinterest

bron: pinterest

4. Dag rommelhoekjes!
Een stapel rekeningen op de kast, tijdschriften en boeken op de hoek van de tafel en onnodige prullaria op vensterbank of bijzettafel: ongemerkt hebben we allemaal een of meerdere rommelplekjes in huis. Berg overbodige spullen op en bewaar je administratie in mappen. Rommelhoekjes geven onrust.

5. Bloemen
Zorg voor verse bloemen. Een flinke bos, verspreid over een of verschillende kleine vazen. Het ultieme lentegevoel!

bron: pinterest

bron: pinterest

bron: pinterest

bron: pinterest

BUITEN #1 (Ook) schoon en opgeruimd

Binnenshuis klaar? Je tuin of balkon kan ook wel wat aandacht gebruiken, zodat dat je komende zomer echt van je tuin kunt genieten. 

1. Schoon terras
Neem je bestrating onder handen met een hogedrukreiniger of schuurborstel. Groene zeep is een prima oplossing op aanslag te verwijderen.

2. ... en tuinmeubilair
Maak je tuinmeubels schoon als deze de hele winter hebben buitengestaan. Ook hiervoor kun je groene zeep gebruiken.

3. Beitsen
Schuttingdelen of die steigerhouten bank voorzien van een nieuwe laag beits. Zo bescherm je niet alleen het materiaal, maar geef je de boel gelijk een nieuwe look.

bron: pinterest

bron: pinterest

4. Ga voor groen!
Zorg voor nieuw groen in de tuin - of dat nu in de volle grond of losse potten is. Kies voor groenblijvende planten om het hele jaar door een gezellige tuin te houden. Staat wel zo leuk!

Heb jij nog tips om je huis lenteproof te maken? Deel ze in de comments!