Kindproof én stijlvol: (nog steeds) op zoek naar ideale bank

Mensen die mij al langer volgen weten dat ik iets heb met banken. Dat iets is lastig te definiëren - noem het haat, dan weer liefde. Binnen tien jaar wisselde mijn huishouden tien keer van bank. Van groot en comfortabel tot stijlvol en bescheiden. Ik experimenteerde met vormen, opstellingen en stoffen maar vond tot op heden niet waarnaar ik al die jaren klaarblijkelijk op zoek ben.

Afgelopen voorjaar vertrok onze vorige bank naar een nieuw huis. Het was een plaatje om te zien en een genot om in te zitten, maar de vorm paste niet (meer) bij het gezin. Op zolder stonden twee elementen van een modulaire bank. Kleur: donkergrijs. Ideaal met kind en huisdieren was mijn redenatie, maar de praktijk bleek anders. Op donkere bekleding zie je haast net zo veel als op lichte - en dat maakte dat ik met lichte weemoed terugdacht aan de periode dat mijn bank nog wit was. Daarvan genas ik snel. Elke week de bankhoezen wassen, nee, dat is niks (meer) voor mij.

Modulaire bank

De modulaire bank bleef dus en ook de grijze hoes werd niet verwisseld. Maar tot op de dag van vandaag is het geen match. Ik ‘m al voorzien van nieuwe poten, andere kussens. Zonder succes. De vorm van mijn woonkamer maakt het ‘probleem’ niet makkelijker op te lossen. Er is qua opstelling weinig mogelijk. Al enige tijd zijn we bezig met ideetjes voor de benedenverdieping en een uitbouw aan de zijkant van het huis is een van de opties om onze woonkamer te vergroten. Totdat we daar concrete plannen voor hebben gemaakt komt er - gok ik - geen nieuwe bank. Wel ben ik al volop aan het kijken wat er wél bij ons past. Deze designbanken staan op mijn wensenlijstje.

1. Muuto Compose

Een waanzinnig mooi exemplaar dat ook met chaise longue uit te breiden is. De bekleding bestaat voor 92 procent uit wol. Volgens de makers is er weinig kant op pilling - vaak een risico bij wolproducten. De zitting is gemaakt van koudschuim waardoor de bank een diepe zitting heeft.

MuutoCompose_sc.png

2. HAY Mags Soft Sofa

Strak en simpel met een hoog relaxgehalte. De Mags is gemaakt van hout en voorzien van een veersysteem waardoor je een echte plofbank krijgt. De bank is volledig te customizen en dat maakt ‘m zo interessant. Er zijn verschillende componenten leverbaar om ‘m aan te passen aan je woonkamer of gezinssituatie.


HAY_sc.png

3. Linteloo Pleasure

Het metalen onderstel maakt ‘m heel luchtig en chique. De zitkussens van deze bank zijn gewatteerd met dons en veren wat ‘m op papier heel comfortabel maakt. Leverbaar in verschillende soorten en maten, uit te breiden met koppelelementen. Leuk om deze bank vrij in de ruimte te zetten, zodat de bijzondere achterkant goed zichtbaar is.

Linteloo_sc.png

4. Montis Axel Bank

Is een lederen bank het antwoord op een huishouden met dieren en kinderen? Die kans acht ik groot. Makkelijk schoon te houden en leer wordt vaak met de jaren alleen maar mooier. Deze bank werd dertien jaar geleden ontworpen door Gijs Papavoine. Het onderstel lijkt door de vorm weinig opvallend, waardoor het haast lijkt alsof de bank zweeft. Montis levert de bank in verschillende stoffen en kleuren.

MontisAxel_sc.png

De zoektocht duurt voort. Gezien de wensen en eisen die ik aan een bank stel, is het niet gek dat ik zo vaak heb gewisseld de afgelopen jaren. De stof moet bestand zijn tegen huisdieren en (de vieze handen van) dochterlief, een hoog comfortgehalte hebben, tijdloos én fotogeniek zijn. Heb je tips? Deel ze in de comments!