Lekker kangeroeën: op pad met Omni van Najell

Je baby op je lichaam dragen: sommige ouders zweren erbij, anderen vinden het niet handig of oncomfortabel. Ik vind het fijn om mijn dochter zo dichtbij me te hebben, maar sinds Amélie de zeven kilo is gepasseerd werd het toch wel zwaar. Tijd voor een alternatief op de draagdoek: een stevige babydrager die het dragen vergemakkelijkt en ergonomisch verantwoord is voor fragiele babyheupen.

Omni van Najell is zo’n drager. Het bedrijf ontwikkelde eerder de SleepCarrier, voor kleintjes die slecht in slaap kunnen komen. Door mijn positieve ervaringen met het babynestje besloot ik voor zijn opvolger te kiezen. De Omni is goedgekeurd door het Hip Dysplasia Institute als product dat veilig is voor de heupjes van je kind. Wel zo prettig! Ik koos voor de kleur Morning Grey.

Drie manieren
De drager werd snel geleverd - binnen een week had ik ‘m in huis. Niets dan lof over de vormgeving, het Zweedse bedrijf werd met prachtige kwaliteitsstoffen en zeer gebruiksvriendelijke (magnetische!) gespen.

Hoewel babydrager wordt vergezeld door een heldere gebruiksaanwijzing met duidelijke illustraties moest ik toch even zoeken hoe ik ‘m goed moest instellen. Omni kan op drie manieren gebruikt worden - afhankelijk van de leeftijd van je baby. Amélie valt niet meer in de categorie pasgeborenen en kan zowel met haar gezicht naar mij als met haar gezicht naar voren gedragen worden. Mijn voorkeur gaat naar de eerste optie, volgens mij is dat veel beter voor haar rug.

Gebruiken
Het fijne van de Omni is dat je ‘m alleen kunt installeren: je hebt geen hulp nodig om je baby in de drager te krijgen. De eerste keer dat ik met Omni op pad ging was dat noodgedwongen - het onderstel van de wagen lag nog achterin de auto. De magnetische gespen zijn een voor een los te maken, waardoor je altijd een soort extra hand hebt wanneer je je baby in de drager zet. Handig! Vanaf het moment dat je baby tien maanden oud is, kan je hem/haar ook op je rug vervoeren.

Omni is te gebruiken vanaf de geboorte (dankzij de speciale heupsteun) tot een jaar of drie (maximaal vijftien kilo). De drager zit prettig en verdeelt het gewicht van je baby waardoor het dragen minder zwaar wordt. Hier wordt 'ie veelvuldig gebruikt: naar het bos, het strand, de vrijmarkt... Een aanrader!