Krukwerk: Haags design met een persoonlijke twist

Ze delen hun liefde voor hout en hebben dezelfde voornaam: Thijs Pulles en Thijs Koppelman maakten begin dit jaar van hun passie hun vak en lanceerden het merk Krukwerk. Simplistisch vormgegeven, handgemaakte zetels van eikenhout met een unieke feature: een gravure in het topblad. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos: Krukwerk verfraait de krukken met logo’s, namen of zelfs een afbeelding.

Het duo kent een creatieve geschiedenis - waar de een bouwkunde studeerde en tien jaar als architect in Italië werkte, rondde de ander het hout- en meubileringscollege af en maakte meubels, dakterrassen en zelfs complete paviljoenen. Ze werkten samen aan verschillende projecten, waaronder de bouw van een houten trap en dito boekenkast.

Het idee voor Krukwerk ontstond een jaar of vijf geleden, toen Koppelman aan Pulles vroeg een grafische file te bewerken om in een bank te laten frezen. Waarom zouden we hier niet meer mee doen - moeten de mannen hebben gedacht - en zo geschiedde. Het tweetal maakte prototypes van verschillende soorten hout. Uiteindelijk werd gekozen voor eiken.

Handwerk
De kruk wordt handgemaakt in de Haagse Maakhaven, de thuisbasis van Koppelman. Hij selecteert het hout eigenhandig bij de houthandel en bewerkt dit tot bruikbare planken en balken waarmee hij de zetels vervaardigd. Pulles onderhoudt sociale kanalen, de website en verwerkt de orders. Zo houden de mannen het werkproces in eigen hand om duurzaamheid en kwaliteit te kunnen waarborgen. 

Personaliseren
Momenteel biedt Krukwerk een ontwerp kruk aan. Een, naar eigen zeggen, relatief simpel ontwerp om niet te veel af te leiden van de mogelijkheid tot personalisatie. In de toplaag wordt een ontwerp of naam naar keuze gelaserd. Handig: op de website kun je direct zien hoe je tekst eruit komt te zien op het krukje. Ik heb de naam van mijn dochter in het topblad laten laseren, lettertype Script. Speels, sierlijk, meisjesachtig. Zo heeft Amélie straks haar eigen plekje aan de eettafel of op haar slaapkamer. Opvallend vind ik de prachtige kleur hout, waar het duo streng op selecteert. Perfect passend bij mijn eiken vloer. Like!