Zo veel moois: een greep uit mijn favoriete wandkasten

Enige tijd geleden verklapte ik op Instagram al dat ik op zoek ging naar een nieuwe invulling voor de wand achter mijn eettafel. Hoewel ik korte tijd heb getwijfeld aan het bestemmingsplan (die posterwand was toch ook wel tof) is de kogel door de kerk: er komt een nieuwe wandkast. Zoekwoorden: simpel, strak en open. Design? Een pre.

Na enig speurwerk stuitte ik op verschillende pareltjes. Zo werd ik op slag verliefd op Démon, een design van Gubi. Ontwerper Mathieu Matégot bedacht het legplanksysteem al in de jaren vijftig. De wandkast is makkelijk uit te breiden – de collectie bestaat uit verschillende systemen. Om Démon aan te schaffen moet je wel diep in de buidel tasten: voor een instapmodel betaal je 629 euro.

Kast Démon van Gubi

Kast Démon van Gubi

Muuto
Cecilie Manz, designer bij Muuto, is de bedenker van de Compile kast. Het ontwerp spreekt me enorm aan en doet me enigszins denken aan het schoenenrek van Normann Copenhagen, dat ik als koffietafel gebruik. De kast is gemaakt van grijs metaal, voorzien van een poedercoat, en leverbaar in verschillende formaten. Compile is een sjiek maar minimalistisch model waarin je alleen maar pronkstukken wilt uitstallen. Toch?

Kast Compile van Muuto

Kast Compile van Muuto

Kast Compile van Muuto

Kast Compile van Muuto

Menu
Niet op te hangen maar wel neer te zetten is Stick System van Menu. Doet denken aan een stellingkast en is – net als Démon – uit te breiden. Het systeem is opgebouwd uit spijlen van essenhout en metalen planken. Bedenkers Jan Plechác en Henry Wielgus poogden een systeem te ontwerpen dat geschikt is voor een moderne generatie die altijd in beweging is. Zo kun je voor elke ruimte een passende kast maken. Stick System is leverbaar in drie verschillende kleuren. Hoewel ik het ontwerp prachtig vind, gaat mijn voorkeur toch uit naar een wandmodel.

Kast Stick System van Menu

Kast Stick System van Menu

String
Wellicht een van de bekendste ontwerpen voor aan de wand is de Pocket wandkast van het Scandinavische String. Eind jaren veertig ontworpen door Nils Strinning en met recht een klassieker. De wandkast bestaat uit twee beugels met drie legplanken. Inmiddels zijn er tig varianten wandbeugels leverbaar en kun je de wandkast uitbreiden met een bureau of gesloten kasten. Pluspunt!

Kast van String Furniture

Kast van String Furniture

Kast van String Furniture

Kast van String Furniture

Welk exemplaar is jouw favoriet?