sevencouches selecteert: inspirerende zolderkamers

Over een week of zes begin de kluswerkzaamheden in ons nieuwe stulpje. Het is nogal een upgrade: van compacte tussenwoning naar volwassen hoekwoning met veel potentie. De zolder is een bijzonder element met zo’n 40m2 casco leefruimte. Perfect voor een kantoor, speelruimte, slaapkamer of combinatie daarvan.

Ja, onze huidige woning heeft ook een zolder en nee - we hebben ‘m nooit echt gebruikt. De reden? De ruimte is het net niet. Het dakkapel lijkt ietwat amateuristisch geplaatst, destijds was bouwen tot de dakgoot nog een no-go, en driekwart van het vloeroppervlak is verhoogd (‘de kamer met het podium’ voor intimi), waardoor iedereen met een lengte boven de 1.80 meter gebukt moet rondschuifelen. Alles behalve ideaal dus. Investeren in een nieuwe opbouw wilden we wel, maar het lot bepaalde anders. Dit najaar bekeken we een andere woning - en de rest is geschiedenis.

IMG_5191.jpg

Veel lichtval
De basis voor de zolderruimte in de nieuwe woning is door de vorige bewoners gelegd, aan beide zijden van het dak zijn grote dakkapellen geplaatst. Veel lichtval is niet alleen cruciaal om een prettige leefomgeving te creëren, het vergroot ook de ruimte optisch. De aanwezige houten balken (helaas maar enkele) blijven onaangeroerd en zijn een verrijking voor de ruimte.

IMG_5204.jpg

De dakramen op zolder zijn voorzien van een draai- kiepsysteem waardoor je onder elke weersomstandigheden goed kunt ventileren. Een andere optie is het fenomeen dakkapel serre van Velux. Waar een standaard dakkapel is voorzien van een verticaal raam en plat dak heeft de dakkapel serre - naast het verticale raam - ook glas in het dak. Zo slaap je echt onze een sterrenhemel. Velux heeft trouwens ook prachtige gordijnen en rolluiken. 

Bestemmingsplan
Goed, de ruimte op zolder is volwaardig. Maar: wat gaan we ermee doen? Hoe gaan we het inrichten? Wat wordt het bestemmingsplan? Eerlijk is eerlijk: we zijn er nog niet helemaal uit. De komende weken rest mij weinig meer dan moodboards en plattegrondschetsen maken. Inspiratie is overal - en bij uitstek op Pinterest. Een impressie van de mooiste zolderkamers:

Beeld: Pinterest

Beeld: Pinterest

Beeld: Pinterest

Beeld: Pinterest

Beeld: factorij10

Beeld: factorij10

Beeld: Pinterest

Beeld: Pinterest

Beeld: showhome

Beeld: showhome

Beeld: showhome

Beeld: showhome

Beeld: Pinterest

Beeld: Pinterest

Beeld: Velux

Beeld: Velux

Dit artikel is een samenwerking met Velux.

Meer lezen uit deze rubriek?
sevencouches selecteert: de mooiste kinderkamers
sevencouches selecteert: vijf trends uit de lichtscene