Woondroom: vier seizoenen buiten in de tuinkamer

Sinds jaar en dag vervaagt de grens tussen het binnen- en buitenleven, we gaan de tuin steeds vaker als verlengstuk van onze woonruimte zien. Omdat het Nederlandse klimaat zich niet leent voor vier seizoenen buitenleven, lijkt een tuinkamer de gedroomde oplossing.  

Tuinkamers (ook wel kweekkamer of orangerie genoemd) werden ooit bedacht om exotische klimaten na te bootsen. Ontdekkingsreizigers togen naar verre oorden en kwamen terug met planten en bloemen die de Europese winters niet konden overleven. Deze buitenruimtes werden verwarmd om een ideale temperatuur te creëren. Door de jaren heen evolueerden de tuinkamers tot plekken waar men bij elkaar kwam om te kletsen, eten of te ontspannen. 

Bron: Bolina

Bron: Bolina

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: cottages-gardens

Bron: cottages-gardens

d27bae84aa2a2c717ca39dddcb514f87.jpg

Verschillende stijlen
Of je ‘m nu aan je huis bouwt of in een hoek van de tuin plaatst: je hebt enorm veel mogelijkheden. Tuinkamers zijn er in verschillende vormen, maten, materialen en stijlen. Kant-en-klare tuinkamers zijn volledig geïsoleerd en daarmee geschikt voor zowel koude wintermaanden als warme zomerdagen. Wegfikken in je buitenverblijf is niet wenselijk en vernikkelen is uit den boze: in de tuinkamer is het altijd behaaglijk. Nieuwere ontwerpen zijn veelal voorzien van kunststof kozijnen en daarmee vrijwel onderhoudsarm. Ook tof: een tuinkamer van staal.

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: revistaad

Bron: revistaad

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Alternatief: veranda
Heb je geen ruimte voor een tuinkamer, maar wil je wel buiten het hoogseizoen buiten kunnen zitten? Dan is een veranda een goed alternatief. Een veranda is een overkapping die, als dat wenselijk is, beschut gemaakt kan worden met inzetwanden. Je kunt ook kiezen voor een variant met tuinhuisje, dat an sich al voor beschutting zorgt. In combinatie met een fijne tuinhaard zit je er ook onder de veranda warmpjes bij. 

Bron: vtwonen

Bron: vtwonen