sevencouches test: floorcleaner FC5 van Kärcher

Toen ik vorige maand kenbaar maakte dat ons huis in de verkoop kwam, vond Kärcher dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Het verkooptraject is immers al intensief genoeg. Ik testte floorcleaner FC5, een innovatief ontwerp waarmee je zowel kunt stofzuigen als dweilen. Klinkt ideaal! Is dat het ook?

In de periode dat ons huis te koop stond was het druilerig weer. Veel regen, wind, de herfst die zijn intrede deed... Voor elke bezichtiging was het noodzakelijk dat het hele huis eruit zag om door een ringetje te halen. Dat betekende niet enkel opruimen, maar ook schoonmaken. Meerdere bezichtigingen op een dag resulteerde steevast in voetafdrukken en moddervlekken. 

IMG_5950-2.jpg

Sneller schoonmaken
De floorcleaner van Kärcher kwam om die reden exact op het juiste moment. Het apparaat zuigt en dweilt, wat vijftig procent schoonmaaktijd scheelt, en is geschikt voor alle houten vloeren. De floorcleaner oogt een beetje als een grote, geautomatiseerde dweil - terwijl het me ergens ook deed denken aan een grote versie van de ouderwetse kruimeldief. De FC5 is voorzien van twee stoffen rollen die het dweilwerk doen, een reservoir voor vers water en het bijbehorende schoonmaakmiddel en een bak waarin afvalwater wordt bewaard. De floorcleaner staat in een soort bak die fungeert als standaard. In deze bak gooi je wat water voor je 'm aanzet, zodat de rollers makkelijk over de vloer glijden.

IMG_5931-2.jpg
IMG_5882-2.jpg

Het gebruik
Tijdens het gebruik is het even zoeken naar de goede hoek: als je de floorcleaner te recht houdt neemt 'ie een loopje met je. Het apparaat voelt dan ook zwaar aan, zeker wanneer je 'm met een hand bediend. In principe kan de FC5 veel opzuigen, maar aangeraden wordt eerst de grotere troepjes op te ruimen. Probeer dus geen hele broodkorsten op te zuigen, want dat resulteert gegarandeerd in een verstopping. 

Flexibele kop
Ondanks het gewicht is het apparaat prettig in gebruik. De onderkant is flexibel en draait alle kanten op, zodat je met gemak onder de bank komt of langs de plinten zuigt. Voor de lengte van het snoer ook niets dan lof - je kunt 'm in een gemiddeld huis zo meenemen naar boven. Wel belangrijk: na elk gebruik is het raadzaam het afvalwater weg te gooien en het reservoir goed om te spoelen om vieze luchtjes te voorkomen. De rollers kunnen in de wasmachine. Ideaal!

IMG_5915-2.jpg
IMG_5934-2.jpg

Conclusie
Ik heb de FC5 nu enkele weken in gebruik en stiekem de stofzuiger en mop al die tijd in de kast laten staan. Het apparaat leent zich perfect voor zowel kleine ongelukjes als grondige schoonmaakbeurten. Met deze floorcleaner wordt schoonmaken echt een stukje leuker - zelfs voor zo'n slechte huisvrouw als ik. Aanrader!

De Kärcher FC5 is verkrijgbaar vanaf 179 euro. 

Dit artikel is een samenwerking met Kärcher. Deze review is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het product.