Huis verkopen: in zee met een internetmakelaar (deel 2)

De gekte op de huizenmarkt is nog niet tanende - al verschillen de meningen daarover. NVM-makelaars waarschuwden deze zomer voor een implosie door dalende verkoopcijfers in verschillende regio’s. sevencouches besloot de gok te wagen en koos voor een internetmakelaar. Een impressie van het verkooptraject.

Lees hier het eerste deel.

Mijn man en ik leidden allebei een duo rond - meer dan dat wilden we niet. Onbekenden rondleiden in je huis is al spannend genoeg, dan is het prettig het overzicht te houden. De eerste geïnteresseerden die een stap over de drempel zetten, brachten nog dezelfde middag een bod uit. Op advies van de makelaar gaven we niet direct een reactie. Eens afwachten wat de rest van de potentiële kopers zouden doen.

Onderbuikgevoel
Al snel merkte ik dat ik dit ‘spelletje’ niks vond. Als er een partij tussenzit die het huis graag wil hebben, waarom zouden we daarmee niet onderhandelen? Na het weekend kozen we ervoor de onderhandelingen te starten en dat resulteerde in een mondeling akkoord. Te gek! Waar ik een gevoel van euforie verwachtte, ontstond een vreemd onderbuikgevoel. Het liet me niet los. En inderdaad, een dag later volgde een telefoontje. De koop ging niet door.

mklrslnd.jpg

CIJFERS | Zo'n vijf procent van de Nederlandse woningverkopers kiest voor een internetmakelaar. De belangrijkste reden is de portemonnee: bij een traditionele makelaar betaal je al gauw 1,5 procent courtage, via een internetmakelaar liggen de kosten gemiddeld tussen de 700 en 1.500 euro. (Bron: RTL Nieuws)


Ronde twee
Teleurstelling overheerste, we hadden te vroeg gejuicht. Ik overlegde met de makelaar die mij vertelde dat er niks anders opzat dan weer bezichtigingen in te plannen. Domme pech. Aan de andere kant: onze woning stond pas vier dagen te koop - dus waar hebben we het over? De aanvragen stroomden nog steeds binnen, dus ik startte met het plannen van ronde twee.

Een van de stellen die onze woning had bezocht, belde voor een tweede bezichtiging. Een mondeling akkoord volgde niet veel later. Het contact verliep niet via de makelaar, we belden elkaar, en dat voelde prettig. Het werd persoonlijk. Tot het moment dat bij mij de twijfel opnieuw toesloeg. Misplaatst, dacht ik, er was geen aanleiding om te twijfelen over de verkoop. Ik kreeg gelijk. Een week later kwam het bericht dat ook deze koop niet doorging. 

fotook.jpg

Onderschat
Op dat moment kostte het meer moeite om weer ‘vrolijk door te gaan met ronde drie’. Contact onderhouden met potentiële kopers en de makelaar, bezichtigingen inplannen, potentiële kopers rondleiden, nabellen, de continue onzekerheid, het spic en span houden van je huis, het regelen van oppas… Ik had het hele huizentraject enorm onderschat en vergat het emotionele aspect dat bij de verkoop van je eigen huis komt kijken. Het circus vrat meer energie dan het me opleverde. Waarom wilde ik dit per se zelf doen?

Drie keer scheepsrecht?
De derde ronde bezichtigingen leidde wederom vrij snel tot een mondeling akkoord. Na twee mislukte verkopen waren we wat voorzichtiger. Eerst maar eens het koopcontract tekenen en de drie dagen bedenktijd afwachten, vonden wij. Die drie dagen zijn inmiddels verstreken. Gisterochtend mocht ik eindelijk de 'verkocht onder voorbehoud'-sticker op het bord plakken. En dat voelt, na vier weken achtbaan, lekkerder dan ooit.

IMG_5012.jpg

Binnenkort maak ik op sevencouches.nl de balans op: wat zijn de voor- en nadelen van een internetmakelaar?