Sfeervolle avonden en warme voeten met de tuinhaard van fonQ.nl

De afgelopen maanden hebben mijn metgezel en ik hard gewerkt aan de realisatie van onze droomtuin. De combinatie van nieuwe bestrating, frisse beits en een hoop groen maakte het stukje grond bij onze Haarlemse woning tot een oase van rust. Vorige week bestelde ik bij fonQ.nl de kers op de taart: een fantastische tuinhaard om het geheel af te maken.

Na een vuurschaal en vuurkorf vond ik het tijd worden voor een echte buitenkachel. Zo eentje waar je lekker omheen kunt kruipen met vrienden of familie, waar je marshmellows in kunt roosteren of caveman-style een steak in kunt grillen. Op de website van fonQ slaagde ik.

De vorm van de kachel vind ik geweldig, de grootte ideaal voor onze tuin. Ik koos voor de terraskachel van Esschert in formaat small, gemaakt van gietijzer. Het bijgeleverde deksel voorkomt inregenen, dus ook bij druilerig weer kan de buitenhaard aan.

Nieuwe hoekjes maken
Het materiaal maakt de haard zwaar, maar het is niet onmogelijk om ‘m te verplaatsen. De schoorsteen til je er makkelijk af waarna je de kachel zo een ander plekje kunt geven. Zo heb ik de haard graag bij mijn zithoek staan, maar vind ik het ook leuk een heel nieuw hoekje te creëren met kussens en plaids.

Charme
De warmte die de terraskachel afgeeft is behaaglijk: niet te veel en niet te weinig. Met een stuk of drie houtblokken op het verwijderbare rooster is het urenlang genieten geblazen in de tuin. Minpunt vind ik de roestgevoeligheid van het materiaal: na een aantal flinke regenbuien lijken de eerste vlekjes al te verschijnen. Kachelpoets schijnt roestvorming tegen te gaan, dus dat is het proberen waard. Aan de andere kant heeft een roestige look ook wel weer zijn charme - toch?

Komende week staat - als we de weersverwachting mogen geloven - een aantal tropische dagen voor de deur, dus voorlopig genieten wij van een aantal heerlijk zwoele avonden bij de tuinhaard. En dat in september! Het heeft zo moeten zijn. 

Wat vind jij van mijn buitenhaard?