Zeven vragen aan drukker Bart Heesen (Karakter Prints)

Hij mengt zijn eigen inkt en combineert ouderwetse druktechnieken met hedendaagse trends. Bart Heesen (32) raakte jaren geleden verknocht aan letterpress toen hij in de leer ging bij een gepensioneerd ambachtsman – en inmiddels is zijn onderneming Karakter Prints hard op weg een begrip te worden in de scene.

De onvoorspelbaarheid van het eindresultaat – dat vindt Heesen het mooist aan zijn werk. Vooraf kan hij redelijk inschatten hoe het product eruit zal zien, maar toch wordt hij telkens weer verrast. Kleuren die elkaar overlappen, de tastbaarheid van een print of kleine afwijkingen in het drukproces maken zijn werk eigen. Heesen maakt en ontwerpt onder andere posters en stempels.

Twee jaar geleden startte je met Karakter Prints. Vertel, hoe ging dat?
‘Nadat ik het geboortekaartje voor mijn zoon ontwierp, raakte ik geobsedeerd door de stijl van het old school printen. Toen ik begon met drukken leerde ik drukplaten maken – en op die manier maak ik nu ook stempels. Op het moment dat ik mijn website lanceerde, twee jaar terug, ontdekte ik dat de vraag naar stempels best groot is. In eerste instantie startte ik aan de keukentafel met een provisorische installatie, inmiddels heb ik mijn werkplaats aan huis.’ 

Klinkt indrukwekkend
'Het is best luxe, ja. Achteraf gezien is die werkplaats misschien wat klein, maar het tempert mijn verzamelwoede en drang om nieuwe drukspullen te kopen. Het is een uitdaging om met beperkt materiaal tot een bijzonder resultaat te komen.’

Wat is typerend voor jouw werk?
‘Kleine imperfecties, het gebruik van bijzondere papiersoorten en het karakter van de vette inkt die ik gebruik zijn eigenschappen van de producten die ik creëer. Dat geeft een minimalistisch ontwerp of simpele illustratie net dat beetje extra. Ik verkoop mijn producten in gelimiteerde oplage, zodat de koper iets exclusiefs in huis haalt wat ook betaalbaar is.’

Aan mijn wand prijkt sinds kort ook zo’n uniek item uit je collectie – de Formidable poster - mijn favoriet. Hoe is die print ontstaan?
‘De Formidable-poster is ontstaan uit een zekere beperking. Het idee zat al een tijd in mijn hoofd, maar ik had de juiste letters nog niet gevonden. Ik ben groot liefhebber van het werk van Dirk Fowler (een Amerikaanse letterpress-drukker, red.) en zag dat hij veel met rubber werkte. Dat inspireerde mij zelf aan de slag te gaan met dit materiaal.’

Goede keuze?
‘Absoluut. Dankzij het snijwerk en doordat de letters handmatig worden beïnkt is de ene letter verzadigd en de ander rauw. Imperfect. Elke print is anders.’

Waar ben je het meest trots op?
‘Het feit dat ik alles met de hand doe: inkt mengen, papier snijden, stempels maken… Ik gebruik een snijmachine uit 1914 en heb alleen stroom nodig om mijn drukplaten te maken. Een halfjaar geleden stond ik op het punt een drukpers aan te schaffen die luxueuzer was , maar ‘s avonds kreeg ik buikpijn.

Ik verkoop mijn producten in gelimiteerde oplage, zodat de koper iets exclusiefs in huis haalt wat ook betaalbaar is.
— Bart Heesen

Die nieuwe pers zou me een hoop tijd en daarmee werk besparen, maar het voelde alsof ik mezelf zou verloochen. Elke print en elk kaartje dat ik maak heb ik minimaal een keer in mijn handen gehad. Het echte ambachtswerk.’

Wat doe je over zeven jaar?
‘Dan hoop ik volledig te kunnen leven van Karakter Prints. Rijk hoef ik niet te worden. De komende tijd richt ik me op het uitbreiden van mijn collectie prints, maar ook op het ontwerpen van rouw- en trouwkaarten. Ook leuk om te vermelden: ik ben een oude bakfiets aan het ombouwen tot mobiele drukkerij en geef regelmatig workshops. Op scholen bijvoorbeeld.’ Lachend: ‘Ik heb echt het mooiste werk dat er is.’


WINNEN?
Heb jij binnenkort ook zo'n toffe Formidable-poster aan je muur hangen? Bart heeft slechts 25 exemplaren gedrukt - en ik mag er een weggeven aan een volger/lezer! Kans maken? 
1. Volg @karakterprints op Instagram;
2. Laat een reactie achter onder dit blog. Vergeet je IG-naam niet te vermelden!

Meedoen kan tot 8 oktober, de winnaar of winnares wordt de dag erna bekendgemaakt.