Zeven vragen aan ondernemer Daan Gescher

Hij heeft nauw contact met producenten wereldwijd, bezoekt de hipste Europese beurzen en laat zich met regelmaat verrassen door spannende pitches van nieuwbakken designers. Daan Gescher is een van de oprichters van designcollectief Puik Art. ‘Als ik mijn producten in de Bijenkorf zie liggen, geeft dat een kick.’

Samen met compagnon Freek Claessen helpt Gescher ontwerpers furore te maken in de interieurwereld. Na hun studie bezocht het duo een afstudeershow van de Design Academy in Eindhoven. Daar kwamen ze in contact met Thomas van Rongen, die zijn raketkaars presenteerde. Hij verkocht er destijds tientallen per week voor dertig euro. ‘Ter plekke bedachten Freek en ik dat ’t anders kon. Goedkoper - zonder de designer tekort te doen. Het idee voor Puik Art was geboren.’

Dat is inmiddels vier jaar geleden. Hoe is het afgelopen met de raketkaars?
Gescher: ‘In een paar jaar tijd hebben we bijna 15.000 van die kaarsen, de Candela, verkocht. Tof om te zien. Inmiddels zijn er twintig Nederlandse designers actief bij Puik Art, en verkopen we naast de raketkaars van Thomas ook klokken, bijzettafels, lampen en kandelaars.’

Stel, ik ben designer en heb een gaaf prototype gemaakt. Kan ik me aansluiten bij Puik Art?
‘Zeker. We werken het liefst met designers die nog niet zo lang geleden zijn afgestudeerd. Als ik potentie zie in een idee, dan nodig ik je uit om te komen pitchen en je product laten zien. Bij positieve geluiden van directe collega’s, leg ik het idee voor aan een zogenoemde targetgroup - bestaande uit een aantal winkels, influencers, potentiële kopers… Daar komt eigenlijk altijd bruikbare feedback uit. We vragen de designer om een technische tekening en vervolgens ga ik op zoek naar een mogelijke producent om een sample te laten maken.’

Puik Art regelt de productie, verkoop en marketing voor Nederlandse designers, zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn: ontwerpen, bedenken, creëren
— Daan Gescher

En dan?
‘Het resultaat bekijk ik met de designer en daarna leg ik het product nogmaals voor aan het testpanel van Puik Art. Zijn de panelleden nog steeds enthousiast? Dan nemen we het item in productie en hopen we op een goede verkoop tijdens beurzen.’

Klinkt best als een risico
‘Dat is het ook. Over het algemeen geldt: als Freek en ik ergens heel enthousiast over vallen de verkoopcijfers minder hoog uit dan we dachten.’ Lachend: ‘En andersom precies hetzelfde.’

Wat doet Puik Art concreet voor de designer?
‘Tijdens hun opleiding leren designers niet per se hoe ze zich kunnen redden als zzp’er, terwijl dit een ambacht is waarbij je weinig andere kanten op kunt. Het is moeilijk om voor iemand anders te ontwerpen; elke designer heeft zijn of haar eigen stijl. Ik zie bij beginnende designers vaak een gebrek aan zakelijk inzicht: ze zijn vrijgevig en hopen dat hun product een keer ergens in de collectie wordt genomen. Puik Art regelt de productie, verkoop en marketing voor de designers, zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn: ontwerpen, bedenken, creëren.’

Waar ben je het meest trots op?
‘De manier van samenwerken. Ik word gebeld door designers, ze komen langs op kantoor… het zijn bijna vrienden geworden. Daarnaast voel ik me trots als ik door de Bijenkorf loop en producten van Puik Art zie liggen. Dat geeft een kick.’

Hoe zie je Puik Art over zeven jaar?
‘Misschien ben ik opportunistisch, maar over zeven jaar is Puik Art een toonaangevend designlabel dat onderscheidende accessoires en kleinmeubilair in de markt zet. Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Het belangrijkste kenmerk voor onze producten? Dagelijkse gebruiksartikelen een leuke twist geven - precies zoals we nu ook doen. Dát is Puik Art.’

Je vindt de hele collectie op www.puik-art.com. Op sevencouches.nl verscheen eerder deze blogpost over de Conic kandelaar en glaswerk Rare en Radiant.


Meer inspiratiesessies lezen?
Inspiratiesessie #1: Zeven vragen aan (product)designer July Adrichem
Inspiratiesessie
#2: Zoektocht naar mijn woonstijl
Inspiratiesessie
#3: Zeven vragen aan industrieel ontwerper Christian Kocx