Afdankertjes en straatvondsten: mijn favorieten (deel 2)

Ik ben een enorme struiner - stiekem altijd al geweest. Kan uren rondneuzen in kringloopwinkels, speuren op Marktplaats of - tot ergernis van mijn metgezel - rommelen tussen een gedumpte huisraad aan de straatkant. Eerlijk is eerlijk: de afgelopen twee jaar heeft dat een hoop pareltjes opgeleverd. Vandaag deel 2.

Deel 1 lees je hier.

1.  Ronde tafel van Martin Visser
Via: Marktplaats

Mijn meest recente, tweedehands aankoop waarover ik eerder deze blogpost schreef. Een opknapper met flinke krassen en waterschade. Vraagprijs: vijf tientjes. Oerdegelijk, maar helaas niet meer in originele staat. Ik besloot ‘m op te knappen. Deze eettafel – behorende tot de collectie ‘Spectrum’ werd ontworpen door Martin Visser in de jaren ’60.

Visser was bouwkundig tekenaar en werkte o.a. voor de Bijenkorf. Zijn werk herken je aan de industriele doch ambachtelijke uitstraling. Ik ben gevallen voor de diameter van het blad (130 cm) en het unieke ontwerp van de driepoot. Met stip een van mijn favoriete tweedehands vondsten. Een absolute eyecatcher in huis!

2. Oude schoolkaart van Nederland
Via: Kringloop

Deze dubbelzijdige schoolkaart scoorde ik voor een paar euro bij de kringloop: aan de voorzijde is Nederland in kleur afgebeeld en zijn steden en provincies zichtbaar. De andere kant is blanco en beschrijfbaar. 

Dit exemplaar werd in het basisonderwijs gebruikt bij aardrijkskunde en topografie. Ik heb vroeger vanaf mijn schoolstoel ook geregeld naar dit soort kaarten gekeken. Tof om nu zo’n kaart aan de wand te hebben. Een stukje nostalgie.

3. Transportkar
Via: Marktplaats

Tijdens het speuren op de zoekterm ‘oud’ via Marktplaats (aanrader; je komt de mooiste spullen tegen) stuitte ik op deze oude transportkar. Wederom een opknapper – ik ben er dol op! Al tijdens het lezen van de advertentie bedacht ik verschillende functies voor het karretje. Ik mocht ‘m voor een klein prijsje meenemen.

Momenteel doet de transportkar dienst als bankje. Met voldoende kussens, klein matras of fijne kleden geef je een oud gebruiksvoorwerp als dit een compleet nieuwe functie.

Welke is jouw favoriet? En heb jij ook zo'n mooie of bijzondere vondst? Deel 'm in de comments!