Op mijn wensenlijstje: houten designstoel(en)

In blog #66 schreef ik er al over: een van mijn goede woonvoornemens is het bannen van de replica’s en sparen voor design. Mijn grootste wens op woongebied? Nieuwe stoelen rond mijn eettafel. Nu is dit wellicht niet het beste idee na de dure feestmaand, maar van enkel oriënteren is nooit iemand arm geworden. Trendy in 2017 is de houten eetkamerstoel - en die mag in mijn interieur ook niet ontbreken!

Mijn ronde eettafel - een vintage Martin Visser - heeft een diameter van 140 centimeter. Dat betekent dat er in theorie plaats is voor zes personen. In de praktijk wordt dat wat vol, dus ik heb afwisselend vier of vijf stoelen in de eethoek staan. Blijvertjes zijn vooralsnog de Kubikoff diamond chair (wel een designexemplaar en tevens eentje waarop ik nog steeds niet uitgekeken raak) en de Janinge van Ikea - die het geheel wat lucht geeft en er bovendien ook stijlvol uitziet. 

De Copenhague Chair van Hay

De Copenhague Chair van Hay

Zoveel keus…
In mijn zoektocht houd ik rekening met het feit dat het bij een dergelijke aankoop liefde op het eerste gezicht moet zijn. Daarnaast wil ik een tijdloze stoel in een neutrale (hout)kleur zodat ik volop kan variëren.

De Visu Chair Wire van Muuto

De Visu Chair Wire van Muuto

Een middagje rondneuzen in het assortiment van webshop MisterDesign leert dat het aanbod in houten eetkamerstoelen groot is en ik slecht ben (en blijf) in het maken van keuzes. Dit wordt nog lastig! Een aantal kanshebbers in willekeurige volgorde:

Stoel Herman (Ferm Living)

Stoel Herman (Ferm Living)

1. Stoel Herman van Ferm Living
Elegant en comfortabel - zo valt te lezen in de productomschrijving. Een stoel waarop je uur na uur kunt doorbrengen. Klinkt ideaal. Dit exemplaar is een ontwerp van Herman Studio en leverbaar in verschillende kleuren. Omdat ik meer contrast in mijn interieur wil toevoegen maar wel binnen mijn ‘veilige’ kleurpalet wil blijven, is deze stoel absoluut een kanshebber.

2. Copenhague Chair van Hay
Een pareltje! Speciaal ontworpen voor de universiteit van Kopenhagen en de vervanger van de traditionele bok-stoel. Bedacht door designers Ronan en Erwan Bouroullec. Hay is al jaren een van mijn favoriete merken. De stoel is leverbaar in verschillende uitvoeringen, maar mijn voorkeur zou naar deze beukenhouten versie gaan.

Copenhague Chair (Hay)

Copenhague Chair (Hay)

3. Visu Chair Wire van Muuto
Minimalistisch en tijdloos: de ingrediënten voor een blijvertje in huize sevencouches. Het duurde twee jaar het ontwerp van de stoel te maken: na zorgvuldig passen, meten, checken en ontwerpen werd dit model geboren. De naam Visu is een verwijzing naar het woord precisie - afkomstig uit de Finse taal - en staat voor de duur van het ontwerpproces. Een stoel met een verhaal. Hou ik van! 

4. J77 Chair van Hay
Een eetkamerstoel die oorspronkelijk werd gemaakt voor de Deense consumentenbond. De stoel moest vooral functioneel zijn. Het ontwerp is na enkele aanpassingen beschikbaar gemaakt voor het grotere publiek. Leverbaar in verschillende varianten - waaronder wit, grijs en zwart gelakt beukenhout. Naturel vind ik de stoel ook erg mooi. 

J77 Chair van Hay

J77 Chair van Hay

5. About a Chair AAC 22 van Hay
Wie kent ‘m niet: de About a Chair-lijn van Hay. Dit ontwerp heeft een onderstel van gebeitst eikenhout en is in verschillende uitvoeringen te bestellen. Ontwerper Hee Welling is de bedenker van deze typisch Scandinavische stoel.

About a Chair AAC 22 van Hay

About a Chair AAC 22 van Hay

Mijn voorkeur gaat uit naar - schrik niet - de zwarte variant, maar ook kleur Dusty Green heeft mijn aandacht getrokken. Van de About a Chair stoelen zijn al vaak replica’s gemaakt, maar geen enkele is zo mooi vormgegeven als het origineel. Wat mij betreft het sparen waard!

Welk exemplaar mag volgens jou niet aan mijn eettafel ontbreken?