Simpele sfeermaker: de verlichting van Philips Hue

Als interieurliefhebber varieer ik veelvuldig met kussens, kleden, lijsten en andere snuisterijen om verschillende sferen te creëren. Maar wist je dat je met het juiste licht eenzelfde effect kunt krijgen? Ik ontdekte de kracht van licht toen ik de Philips Hue startersset testte met bijbehorende app. Minimale inspanning, maximaal effect. 

Ik ben dol op lampen en heb dan ook verschillende mooie exemplaren in huis. Boven de eettafel bijvoorbeeld, hangt er een van linnen en naast de bank pronkt een tafellamp in de vorm van een porseleinen uil. Over de lichtbron zelf dacht ik eigenlijk zelden na, al zorgde ik er wel voor dat ik een warme variant in huis haalde. 

Op afstand bedienen
Omdat ik meer wilde experimenteren met licht, kleur en sterkte bestelde ik de Philips Hue startersset - een draadloos verlichtingssyteem dat je kunt bedienen met je smartphone of tablet. Handig! De set die ik testte bestaat uit drie ledlampen en de Bridge: het kastje dat je smartphone verbindt met de lampen. Je kunt de Bridge via wifi verbinden met internet zodat je de lampen op afstand kunt bedienen. 

Miljoenen kleuren
De Philips Hue belooft keuze uit miljoenen kleuren verlichting met deze set. Die heb ik natuurlijk niet allemaal kunnen proberen, maar wat ik een tof detail vind is dat je kleuren uit eigengemaakte foto’s kunt halen. Als ik een roze lucht heb gekiekt, kan ik daar een tint uitvissen om bijvoorbeeld mijn eetkamer mee te verlichten. Like!

Kleur licht: 'Savanne zonsondergang'

Kleur licht: 'Savanne zonsondergang'

Kleur licht: 'Arctische dageraad'

Kleur licht: 'Arctische dageraad'

Gebruiksvriendelijk
De set is relatief makkelijk in gebruik. De Bridge vroeg na het aansluiten direct om een nieuwe update. Dat gaf mij de tijd te bepalen waar ik de verschillende lampen wilde gebruiken. Ik koos voor de eetkamer, keuken en slaapkamer. Je kunt tot wel vijftig Hue-lampen op afstand bedienen - zelfs wanneer je buitenshuis bent. Nadeel van de set vind ik dat de Bridge continue stroom nodig heeft om de lampen via je telefoon of tablet te kunnen bedienen. Natuurlijk kun je het licht ook nog steeds aandoen met de vertrouwde schakelaar.

Kleur licht: 'Energie'

Kleur licht: 'Energie'

Kleur licht: 'Lentebloesem'

Kleur licht: 'Lentebloesem'

Kleur licht: 'Ontspannen'

Kleur licht: 'Ontspannen'

Mijn favorieten
Om het effect van de verschillende kleuren licht duidelijk te laten zien, heb ik steeds dezelfde hoek gefotografeerd. Van de bestaande scenes die in de Hue-app te vinden zijn, kies ik het vaakst voor ‘Energie’, ‘Ontspannen’ of ‘Lentebloesem’. Hoewel ik de voorkeur geef aan warm licht, vind ik het witte licht ook prachtig. 

Wat vind jij van de verschillende effecten? En welke is jouw favoriet?