Zeven vragen aan productdesigner July Adrichem van JULY

Ze werkte twee jaar voor Piet Boon en debuteerde in 2015 The Second Skin Collection. Het werd een succes. Komende week start de verkoop van haar nieuwe collectie die bestaat uit twee lijnen: aardewerk en steengoed. ‘Met keramiek kun je verhalen vertellen.’

Of ze weleens achter een draaischijf had gezeten? Nee – nog nooit. Maar haar keramiekcollectie was een lang gekoesterde wens. Ze gaf zichzelf drie dagen om het ambacht onder de knie te krijgen. Dat lukte. De ambitieuze twintiger liet zich inspireren door keramisten Dietlind Wolf, Rina Menardi en Japans aardewerk.

Waarom keramiek?
July: ‘Vroeger vond ik het al leuk om dingen te maken van spullen die ik in de natuur tegenkwam. Werken met klei is werken met je zintuigen. Je hebt het in je handen en het moet goed voelen. Niet te zwaar, maar toch robuust. Met keramiek kun je een verhaal vertellen. De producten in deze lijn liggen stevig in de hand, zodat je voelt dat je het kunt gebruiken. Het mag niet te breekbaar zijn.’

Is deze collectie typisch July?
‘Ja, eigenlijk wel. De keramiekcollectie bestaat uit twee lijnen: aardewerk en steengoed; stoer en strak. Beide elementen passen bij mij, al zijn ze heel verschillend. Dat zie je ook terug in mijn werk. De stenen collectie is wat volwassener, luxer en exclusiever. Het aardewerk is deels geglazuurd en oogt meer organisch. Ik wil niet in een hokje geplaatst worden, daarom is the Ceramic Collection tweeledig. In tegenstelling tot The Second Skin Collection is de keramieklijn functioneel: de producten zijn mooi én bruikbaar. Het servies van steen kan zelfs in de vaatwasser.’

Een logisch vervolg op je eerste lijn?
‘Dat denk ik wel. Voor mijn collectie keramiek had ik tijd nodig, omdat ik onervaren was. Mijn eerste collectie moest experimenteel zijn. Ik wilde iets anders doen, niet dat geijkte. Bij The Second Skin Collection haalde ik de functie van een product weg – en dat is nou juist waar het bij een lijn vaak om draait. Ik maakte soepkommen, borden en kannen van gips en katoen die je niet kunt gebruiken. Puur ter decoratie, iets wat enkel mooi is.'

Klinkt gewaagd. Was dat geen risico?
‘Aan de ene kant dacht ik: dit wordt niks, het is te experimenteel, maar anderzijds had ik de hoop dat mensen het konden zien zoals ik het zag. Dat gebeurde; ik heb verschillende publicaties gehad en aanvragen uit binnen- en buitenland. Met mijn tweede collectie wil ik een bredere doelgroep aanspreken en dat doe ik grotendeels al door die functionaliteit te behouden.’

Wat wil je bereiken met The Ceramic Collection?
‘Ik hoop deze lijn flink uit te kunnen breiden, want dit is waar m’n hart ligt. Ik weet dat ik nog veel meer kan. Als er voldoende animo voor deze collectie is, ga ik meer met keramiek doen.’ Lachend: ‘Dit is nog maar het begin.’

Weer een succesverhaal?
‘Dat hoop ik. Men moet van je werk gaan houden. Dat is het – meer niet. Als dat lukt ligt de wereld aan je voeten.’

Wat doe je over zeven jaar?
‘Dan heb ik een eigen atelier met verschillende collecties die ik wereldwijd verkoop. Ik hoef niet rijk te worden, maar als ik ervan kan leven ben ik gelukkig. Daarnaast wil ik misschien wel workshops geven aan kinderen. Of iets met creatieve therapie. Ik heb ideeën zat.’

De keramieklijn van July Adrichem is vanaf 4 januari te koop via haar webshop. Daar vind je tevens producten uit The Second Skin Collection.