Lekker ton-sur-ton: stylen met de (non)kleur wit

Decoreren met één (non)kleur saai? Ik experimenteerde de afgelopen week met enkel witte accessoires op verschillende plekken in huis: de vintage trolley, het Tomado boekenrek en oude dokterskast. Conclusie? Ik ben fan!

Het is je wellicht al opgevallen: ik ben dol op wit. De muren in mijn woning zijn wit – net als de keuken, eettafel, mijn nieuwe bank en inloopkast… Als de zon schijnt kan ik mijn geluk niet op. Door eerdere veranderingen was mijn Tomado boekenrek tijdelijk naar zolder verbannen. Met de komst van de nieuwe bank was een subtiele restyling van de woonkamer een logisch vervolg.

Het boekenrek kreeg een plek op de muur tegenover de bank waar het de aandacht op zich wist te vestigen. Om te voorkomen dat het geheel te aanwezig zou worden, maakte ik alleen gebruik van witte items. Witte accessoires tegen een witte wand op een witte kast? Ja! Door verschillende vormen, texturen en groottes te combineren, ontstaat een spannend, bijna kunstig geheel. Om de boel wat levendiger te maken, heb ik mijn favoriete plantje op het rek gezet.

Ook geschikt om met wit te experimenteren: mijn oude trolley. Kleur: grijs/groen met flinke gebruikssporen. De combinatie van smetteloos wit met vintage is een van mijn favorieten. Met verschillende materialen creëer je een levendig effect. Zo gebruikte ik wol, porselein, glas en schildersdoek. Waar ik de trolley met verschillende kleuren nooit zo vol ‘durf’ te zetten, blijkt dat met wit geen enkel probleem. Hoewel er veel gebeurd, blijft het geheel rustig.  

De kleurloze styling in de oude apothekerskast is mijn absolute favoriet. Door witte items te plaatsen in deze oude (ook witte) kast met geslepen glas creëer je een luxe setting. Ook hier geldt: hoe vol je ‘m ook zet – het geheel blijft in balans.

Tips voor het decoreren met één kleur:

  • Gebruik verschillende materialen;

  • Werk met hoogteverschillen;

  • Combineer verschillende vormen om het geheel spannender te maken;

  • Decoreren met wit? Zorg dat je dezelfde tint gebruikt, anders kunnen bepaalde items afsteken en een ‘viezige’ kleur krijgen;

  • Groepeer je accessoires en zet ze bij elkaar om een rommelig effect te voorkomen.

Experimenteer jij veel met (non)kleuren in je interieur? En welke is jouw favoriet?