Nieuw in Amsterdam: design store Kajuit

Zachte stoffen en mooie prints gecombineerd met grafische details en typografische kaarten: de winkel van Kajuit aan de Korte Marnixstraat in Amsterdam heeft wat weg van een kunstzinnige expositie. De ruimte is compact met een hoog plafond, heldere verlichting en prachtige houten vloer. De hagelwitte wanden laten de handgemaakte producten in de shop nog beter uitkomen.

Lilia Luganskaia (25) en Timo Kuilder (29) zijn de trotse eigenaren van hun design- annex artshop die zondagavond officieel werd geopend. Hij heeft de Nederlandse nationaliteit, werkt als grafisch vormgever en ontwikkelt zijn eigen lettertypen, zij is van Russische origine en timmert aan de weg als kunstenares en fotografe. Kajuit is een plek waar creatieven werken, (ver)kopen en in de toekomst mogelijk ook kunnen exposeren. Timo: ‘We vinden het leuk om mensen een plek te geven en nieuwe dingen te leren. In de winkel willen we – naast de verkoop van voornamelijk textiel – ook workshops aanbieden. In de kajuit van een schip komt iedereen samen, het voelt als thuis. Dat zie je terug in onze winkel.’

Russische invloeden
Het duo werkt met thema’s – daarom wordt geen collectie hetzelfde. Timo: ‘In onze eerste collectie vind je veel Russisch textiel en Russisch linnen. De moeder van Lilia heeft verschillende textielwinkels in Moskou, dus eigenlijk werken we met z’n drieën. Zij produceert, wij verkopen. Alles is handgemaakt.’ Naast de collectie kussens en tafelkleden bevat de collectie ook t-shirts met een knipoog naar Baikonur in Kazachstan, de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld en een aantal items van een taxidermist, zoals een kuiken met een gouden ei. ‘Een link naar een Russisch sprookje’, legt Timo uit.

Eigenheid
Het tweetal omschrijft hun collectie als tweeledig: enerzijds zijn de ontwerpen modern, anderzijds down to earth en klassiek. Eigenheid is belangrijk. Zo wordt alleen met echte kwaliteitsstoffen gewerkt. ‘Daarbij kun je denken aan 100 procent wol of linnen’, zegt Timo. Makers van ver moeten bij Kajuit kunnen aanmeren – mits het past in het totaalplaatje. ‘In de toekomst verwachten we meer werk van andere designers in onze winkel te kunnen verkopen’, vertelt Timo. ‘Maar het moet wel een geheel blijven.’


Nieuwsgierig naar de winkel? Je vindt Kajuit op de Korte Marnixstraat 5 in Amsterdam.