Inspiratie: met deze muurstickers creëer je een tof 3D-effect

Ze duiken steeds vaker op en lijken alsmaar populairder te worden: muurstickers. Leuk in de kinderkamer, vond ik, niks voor mij. Toen ik de variant met vogels spotte in de webshop van het Duitse merk Eulenschnitt sloeg de twijfel toe. Ik ben dol op vogels, ze symboliseren vrijheid en huiselijkheid. Allicht de moeite waard om er eens mee te experimenteren.

Muurstickers zijn een goed alternatief wanneer je, net als ik, houdt van een prachtig stuk behang maar niet weet waar je het moet plakken. Terwijl mijn pakketje vanuit Duitsland onderweg was naar Nederland - en tussentijds ook nog vermist raakte - had ik voldoende tijd om te bedenken wat ik met de stickers wilde doen. Waar zou ik ze opplakken? Ik wist het niet. Wat ik wel wist is dat ik iets anders wilde dan de vogels klakkeloos over mijn wand te laten fladderen – ik wilde een 3D effect creëren.

Plaats bepalen: diepteverschil
Het pakketje van Eulenschnitt bevat 17 vogels van verschillende grootten. Ik vond de perfecte plek voor mijn experiment bij de open haard, waar mijn oude apothekerskast, de muur en de koof van de schoorsteen beplakt zouden worden. Door met het diepteverschil te spelen zou mijn 3D effect moeten ontstaan. Ik plakte een aantal vogels op het glas van mijn kast en liet de laatste over het metaal ‘wegvliegen’. Op de muur tussen de kast en de koof in (zo’n 60 cm dieper) gaf ik twee andere vogels een plekje. De rest plakte ik op de koof, die optisch even ver 'uitsteekt' als de apothekerskast. Door tijdens het plakken regelmatig vanaf een afstandje te kijken of er een lijn in de vlucht zit kun je het effect zo realistisch mogelijk maken. 

Door gebruik te maken van het diepteverschil zijn de stickers ‘tot leven’ gekomen; het resultaat vond ik verrassend, de vogels lijken echt door de kamer te vliegen. Enne: ze zijn er ook zo weer af zonder de ondergrond te beschadigen. Ideaal!

Wat vind jij, experiment geslaagd?