Zo verf jij je keukentegels in no-time een andere kleur

Bij onze zoektocht naar ons eerste huis stond een open keuken hoog op ons wensenlijstje. Contact met je gasten, mogelijkheid om samen te koken, een optisch grotere woonkamer… Het nadeel? De vaat, je boodschappen, lelijke tegels of andere opvallendheden: je ziet ze altijd.

De vorige bewoners hadden een fascinatie voor primaire kleuren – en die kwamen dan ook overal in huis terug: op het toilet, het houtwerk, de deuren en de keuken… Ik vond het een verschrikking. De keuken zelf daarentegen was prima: hoogglans witte kasten en een zwart granieten werkblad. Merk: Tulp. Een jaar of vier oud toen wij ons huis kochten. Aan de tegels op de achterwand heb ik me het eerste jaar weinig gestoord. Toen mijn stijl – en daarmee ons interieur – steeds meer vorm kreeg, leken die tegels steeds feller van kleur te worden. Nieuwe tegels (laten) zetten vonden we te arbeidsintensief, te ingewikkeld, te duur – zeker omdat niet alle tegels een kleurtje hadden.

Tegels verven

In mijn zoektocht naar een alternatief stuitte ik op tegelverf, maar ook dat vond ik vrij prijzig. Ik besloot te experimenteren met lakverf: tegels goed ontvetten, licht schuren en alles afnemen. Daarna kun je ervoor kiezen een primer te gebruiken, maar dat heb ik niet gedaan. Met een lakroller heb ik de tegels geschilderd en na twee lagen zag het er tiptop uit. Het mooie van deze oplossing vind ik dat de tegels een matte look krijgen, maar niet dof zijn. Nu, na ruim een jaar, zit de verf er nog perfect op en ook schoonmaken gaat prima. Een aanrader als je niet te veel geld wilt uitgeven.

Keuken zonder bovenkastjes

Na het schilderen van de tegels bleef ik een jaar tevreden. De drukke, kleurrijke tegels hadden plaatsgemaakt voor een optisch ruimtelijker geheel. Rust. Qua styling bleven de mogelijkheden beperkt. Stoere vazen, mooie kopjes en dito theepotjes verdwenen achter de dichte deurtjes. Na de zomer had ik de oplossing: twee bovenkastjes zouden wijken voor planken. Het bleek een aardige klus; we hadden geen idee wat er achter de kastjes zat. Na enige voorbereiding kon de wand worden gestuukt. Gelijk een heel ander gezicht.

Gisteren heb ik de laatste hand aan de afwerking van de keuken gelegd en de wand voorzien van een laag latex. Helemaal klaar zijn we nog niet; de bovenkastjes die we over hebben gebruiken we voor een extra keukenblok met werkblad. Wordt vervolgd dus! Wat vind jij van het resultaat?

SHOPPEN?
Plankdragers: House Doctor
Poster: Juniqe Artshop
Mokken: Design Letters