Deze variant van IKEA NORSBORG staat nu in mijn woonkamer

Misschien heb je het al gelezen op Instagram: mijn achtste bank - na zeven jaar samenwonen - is een feit. Veel? Misschien. Drie weken geleden, notabene in mijn eerste blog, schreef ik over mijn liefde voor banken en refereerde ik naar het ontstaan van sevencouches.

Ik schreef dat er voorlopig geen nieuw exemplaar zou komen. Dat de houdbaarheidsdatum van de zevende bank nog niet verstreken was. Dat twee jaar dezelfde bank hebben voor mij een unicum was. Dat ‘ie heerlijk zat – en nog steeds zit. En nu is het dus toch gebeurd.

Beginnersfout
Bijna twee jaar geleden verhuisden we naar onze huidige woning – en nog voor we de sleutel kregen stond onze nieuwe designerbank bij mijn schoonvader in de loods. We liepen er toevallig tegenaan op een faillissementsveiling. De grote fout die we toen maakten – en waar ik anderen stelselmatig voor behoed: koop nooit je bank voor je de sleutel van je huis hebt. Natuurlijk kun je de boel opmeten en constateren dat het in theorie gaat passen, maar ‘past’ de bank dan ook echt? Onze woonkamer heeft een breedte van ruim drie meter – redelijk smal dus. Die zevende bank had al een diepte van een meter en door de enorme kussens en grote leuningen werd het een compact geheel. Te grof, achteraf.

Hello handsome!
Anderhalve week geleden zocht ik op de site van Ikea naar een groot wit sprei om over die zevende bank te leggen. Ik was de kleur zat en een sprei leek me een goede (tijdelijke) oplossing. Het sprei dat ik al had was te klein, maar het effect was groots. Een totaal ander gezicht! Voor ik mijn bestelproces afrondde, klikte ik uit nieuwsgierigheid op ‘banken’ en mijn oog viel direct op een exemplaar dat recent aan de collectie is toegevoegd: de NORSBORG van ontwerper Ehlén Johansson. Een simplistisch design met een bijzondere poten en slimme details. Zonder verwachtingen liet ik ‘m mijn metgezel zien die tot mijn verbazing positief reageerde. Hij vond ‘m mooi – dat was de eerste stap. Afgelopen zaterdag moesten we in de buurt van Ikea zijn – dus je voelt de bui al hangen – we gingen ‘testzitten’.  Het onvermijdelijke gebeurde: beiden werden we verliefd.  ‘Verkoop die zevende bank maar’, zei mijn vriend – en zo geschiedde.

Favoriete plek
Vanochtend heb ik even de tijd nodig gehad om de bank in elkaar te zetten. Ook over de plek van de chaise longue heb ik getwijfeld, maar wisselen kan altijd nog. Ik heb gekozen voor de kleur Finnsta (wit) - en ik geloof dat ik nog niet eerder zo enorm blij ben geweest met mijn bank. Ik kan niet wachten om mijn vrije weekend op mijn nieuwe favoriete plek te spenderen.

Ben benieuwd wat je van mijn nieuwste aanwinst vindt! En: wissel jij ook zo makkelijk van bank?