Organische salontafel maken: aan de slag met een oude vondst

DIY

Wil je graag zelf een organische salontafel maken maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? sevencouches ging aan de slag met een oude Marktplaatsvondst. In dit artikel zie je hoe ik dat deed en vind je een stappenplan met tips en tricks.

Organische salontafel maken

Tafel met organische vormen zijn razend populair en passend perfect binnen de even zo hippe Japandi stijl. In woonwinkels zijn organische tafels veelvuldig te vinden - en vaak hangt daar een pittig prijskaartje aan. Zelf wilde ik al langere tijd een mooie, organisch gevormde salontafel. Slagen deed ik niet: tafels hadden niet de juiste looks of waren ver boven budget. En dan zit er nog maar een ding op: zelf aan de slag! In dit artikel laat ik zien hoe ik dat deed.

Salontafel organische vorm: mijn plan

Een van mijn wensen voor de organische salontafel was gebruikmaken van massief eikenhout. Dit hout is niet alleen duurzaam en solide, maar ook tijdloos en makkelijk te verwerken. Een stuk massief eikenhout is hartstikke duur en dus besloot ik op zoek te gaan naar een (oude) salontafel van dit materiaal. Ik stelde een zoekopdracht in en na een week had ik beet. Voor drie tientjes haalde ik een vergeelde, looiige salontafel uit het jaar kruik op in mijn woonplaats. De verkoopster vroeg nog gekscherend of we ‘m gingen schuren. Ze moest eens weten.

De tafel die ik heb gekocht heeft een lengte van 1,20 m en een breedte van 80 centimeter. De binnenkant bleek bij thuiskomst uitgehold om ‘m wat minder zwaar te maken. Toch niet zo massief als ik dacht. Achteraf prima: dat maakt de tafel gelijk een stuk minder grof.

Benodigdheden

  • Hout naar keuze (bijvoorbeeld eiken of grenen)

  • Schuurmachine

  • Schuurpads of schuurpapier

  • Schroefmachine

  • Decoupeerzaag

  • Frees (optioneel)

  • Meetlint

  • Potlood

Stappenplan organische salontafel maken

In dit stappenplan ga ik uit van het werken met een bestaande, oude tafel - zoals ik zelf heb gedaan. Je kunt uiteraard ook een houten plaat gebruiken.

Stap 1: Plan maken

Misschien heb je al een duidelijk beeld van de afmetingen van je tafel en hoe deze eruit moet zien. Heb je dat (nog) niet, dan kun je inspiratie opdoen via Pinterest. Bepaal de gewenste grootte van je salontafel en denk na over de vorm van het tafelblad en de poten. Wil je, net als ik, aan de slag met oude tafel? Stel een zoekopdracht in op Marktplaats of speur online verkoopgroepen af. De kringloop kan ook een optie zijn. Kies altijd voor massief hout: dit kun je flink schuren en relatief makkelijk bewerken.

Stap 2: Demonteren

Haal de tafel uit elkaar. Verwijder poten, losse latten en andere elementen. Als de tafel gedemonteerd is kun je makkelijker zien welke delen je kunt gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om de poten van mijn tafel mee te nemen in het nieuwe ontwerp, maar wel anders vormgegeven. Laat je creativiteit de vrije loop!

Stap 3: Meten en tekenen

Begin met het globaal tekenen van je tafelblad. Teken niet te dicht op de rand, maar wel in een hoek van de tafel. Zo heb je het minste materiaalverlies. Wil je ook (een deel van) de poten uit het blad halen? Dat kan een flink gepuzzel zijn - maar afhankelijk van je tafel is het niet onmogelijk. Zorg dat alle elementen passend zijn voor je gaat zagen.

Stap 4: Zagen

Zaag de elementen uit het tafelblad met een decoupeerzaag. Tip: boor eerst een gat in de hoek van de tafel. Van daaruit kun je makkelijk beginnen met zagen. Het uitzagen van een blad uit een massieve tafel kan een pittig klusje zijn. Je kunt de tafel beter iets groter zagen en later nog wat stukjes weghalen.

Stap 5: Testen

Heb je alle elementen uitgezaagd? Dan is het slim om de tafel te testen in de ruimte. Zet de poten neer en leg het blad erop. Ben je blij met de vorm? Bekijk je ontwerp van verschillende kanten en maak er eventueel foto’s van. Zo ontdekte ik dat ik mijn eerste versie te hoog op de poten stond en dat het blad aan een zijde nog wat ronder moest worden.

Stap 6: Schuren en frezen

Zijn de elementen naar wens? Dan kun je het hout gaan schuren. Eerst even goed ontvetten met St Marc voor je aan de slag gaat. Ik gebruikte schuurpads met korrel 80. Na het schuren heb ik mijn tafel voorzien van een freesrand, zodat het blad een stukje ronder werd. Past mooi bij dit type tafel. Na het grove schuurwerk kun je het hout schuren met een fijnere korrel (bijvoorbeeld 120).

Stap 7: Monteren

Mijn tafel ging van vier naar twee poten. Deze poten heb ik aan elkaar vastgemaakt met houten deuvels. Even voorboren, lijmen en in elkaar tikken. Ga jij dit ook doen? Gebruik altijd een lat om op te timmeren - doe dat niet rechtstreeks op je ontwerp. Daar krijg je gegarandeerd butsen in. De sleuven die ontstonden na het verwijderen van de onderste latten heb ik opgevuld met de uiteindes van de latten die er oorspronkelijk al in zaten. Goed lijmen, schuren en klaar ben je. Het blad is op dezelfde manier gemonteerd als de poten. Zo krijg je geen zichtbare schroeven in het ontwerp. Vind je dit te moeilijk of heb je niet de juiste materialen in huis? Dan kun je de poten uiteraard ook schroeven.

Stap 8: Hout behandelen

Hoewel ik onbehandeld hout het allermooist vind, is het voor een salontafel alles behalve praktisch. Om de matte look te behouden, heb ik de tafel gelakt met Skylt: een slijtvaste lak die weinig tot geen kleurverschil geeft. Zo hou je de onbehandelde look, maar is je tafel wel beschermd tegen kringen en vlekken. Ideaal!

Organisch tafelblad tip

Vind je het lastig om een organische vorm in je tafelblad te maken? Werk met ronde objecten en trek deze om. Een grote pan, vaas of schaal bijvoorbeeld. Probeer niet te symmetrisch te werken: bij dit type tafel is het juist mooi als het wat afwijkt.

Het resultaat:

Vorige
Vorige

Kostbaar vs. Koopje: bespaar €329 op deze moderne buitenlamp

Volgende
Volgende

Stappenplan: zo maak je een sierlijsten muur