Tuin op het noorden inrichten: zo doe je dat

Een tuin op het noorden inrichten kan een uitdaging zijn, zeker als het op beplanting aankomt. Want welke struiken, bloemen en heesters gedijen in een schaduwrijke tuin? En hoe kun je een tuin op het noorden zo indelen dat je er volop van kunt genieten? In dit artikel lees je hoe je een tuin op het noorden kunt inrichten.

Tuin op het noorden: wat is het?

Een tuin op het noorden krijgt over het algemeen minder direct zonlicht in vergelijking met tuinen op het westen, oosten of zuiden. Dit komt door de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. Het noorden wordt voornamelijk blootgesteld aan indirect zonlicht en schaduw. Dat kan het lastig maken om een mooie, groene tuin aan te leggen. Toch biedt een tuin op het noorden ook genoeg mogelijkheden qua beplanting en indeling. Een tuin ligt zelden precies noordelijk of naar het westen gericht. Veel tuinen hebben een gecombineerde ligging. Noordoostelijk of zuidwestelijk bijvoorbeeld. Zorg dat je weet waar op welk moment eventueel zon in je tuin komt om je tuin optimaal in te kunnen richten.

Kenmerken van een tuin op het noorden

  • Schaduwrijk

    Het belangrijkste kenmerk van een tuin op het noorden is de schaduw. Zowel lichte als diepe schaduw kunnen voorkomen, afhankelijk van de aanwezigheid van bebouwing of bomen.

  • Koeler klimaat

    Noordelijke tuinen kunnen over het algemeen koeler aanvoelen. Een groot pluspunt op hele warme dagen.

  • Minder zonuren

    Doordat een tuin op het noorden minder zonuren vangt, ben je wat beperkt in de keuze voor passende begroeiing. Dat vraagt om creativiteit!

  • Mogelijk vochtproblemen

    Schaduwrijke gebieden zijn over het algemeen (een stuk) vochtiger. Heb je gras in de tuin? Dan is de kans groot dat er mos in groeit. Het is belangrijk om planten te kiezen die bestand zijn tegen deze omstandigheden.

Tuin op het noorden: mijn ervaring


In huize sevencouches ligt de zijtuin (deels) op het noorden. Dat zorgt voor een koude zijgevel van het huis. De helft van de zijtuin vangt helemaal geen direct zonlicht. Na onze grote tuinverbouwing ben ik gaan experimenteren met planten in een border. De helft sloeg aan, het andere deel stierf af. Ik koos ervoor om bamboe fargesia op het noorden te planten. Een mooie tuin loungeset ernaast en klaar. Twee jaar later gaat het nog steeds prima met de bamboe: deze groeit niet zo snel als de bamboe elders in de tuin, maar de fargesia gedijt prima op de noordkant. Vorig jaar hebben we ook een buitenkeuken gemaakt aan de noordkant. Welke planten passen in een tuin op het noorden? Een overzicht:

Beplanting voor een tuin op het noorden

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Een klimplant met weelderige, witte bloemen die gedijt in de schaduw. Zorg voor regelmatig water en snoei in het voorjaar om de vorm te behouden.

Japanse esdoorn (Acer palmatum)

Een majestueuze boom met sierlijke bladeren en prachtige herfstkleuren. Plant in goed doorlatende grond en geef regelmatig water.

Astilbe

Een borderplant met pluimachtige bloemen in verschillende kleuren. Houd de grond vochtig en voeg organische mulch toe.

Astilbe (Pixabay | Pezibear)

Elfenbloem (Epimedium)

Een bodembedekker met sierlijke bloemen en wintergroen blad. Gedijt in de schaduw en vereist weinig onderhoud.

Varens (Polystichum)

Een klassieke schaduwplant met weelderig, groen blad. Zorg voor vochtige grond en vermijd direct zonlicht.

Bergthee (Gaultheria procumbens)

Een wintergroene struik met glanzend blad en rode bessen in de winter. Plant in zure, goed doorlatende grond.

Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei)

Een wintergroene klimplant met bont blad. Snoei in het voorjaar voor een compacte groei.

Vingerhoedskruid (Digitalis)

Een opvallende bloem. Houd de grond vochtig en plant in de halfschaduw.

Vingerhoedskruid (Pixabay | Illuvis)

Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla)

Een schaduwminnende vaste plant met opvallend blad en kleine blauwe bloemen. Vereist regelmatig water.

Bamboe fargesia

Een groenblijvende plant die niet woekert en zodoende makkelijk ‘in toom’ te houden is. Nieuwe scheuten kun je wegknippen. Vogels en andere dieren zijn er dol op. In onze bamboe fargesia border woont zelfs een egel.

Tuin op het noorden inrichten


Wil je een tuin op het noorden inrichten? Kies dan voor bestrating die je makkelijk kunt reinigen. Een terras in de schaduw krijgt sneller groene aanslag. Keramieken tegels zijn ideaal in de tuin op het noorden. Zit je het liefst in de schaduw? Dan kun je alle kanten op met je terras. Kies voor vlonderplanken met anti-slip laag, ga zelf een buitenmuur stuken en zet een tuinset neer. Schijnt de zon op een bepaald moment van de dag wel in je tuin? Stem de indeling van je tuin daarop af. Zon is een sfeermaker in de tuin, maar zelf kun je ook een hoop doen om het buiten gezellig te maken. Met een buitenkleed, kussentjes, tuin set, lampjes en eventueel planten in een pot maak je een wereld van verschil.

Onderhoud tuin op het noorden

  1. Check de grondkwaliteit

    Kies voor vruchtbare, goed doorlatende grond en voeg met regelmaat organische compost toe.

  2. Let op je watergift

    Houd de grond vochtig, vooral tijdens droge periodes. Vermijd wateroverlast.

  3. Snoeien doet groeien

    Regelmatig snoeien is cruciaal om de vorm en gezondheid van de planten te behouden.

  4. Mulchen

    Een laag organische mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voegt voedingsstoffen toe.

  5. Winterbescherming

    Voor wintergroene planten is het essentieel om ze te beschermen tegen koude wind en vorst - zeker in de tuin op het noorden.


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Houtkachel kopen? Alles over stoken, onderhoud en schoonmaken

Volgende
Volgende

Isolerende gordijnen? Deze stoffen houden kou buiten de deur