Kerst 2023: trends, inspiratie en ideeën voor de feestdagen

Nog twee maanden tot kerst 2023 en dat betekent dat je misschien al bezig bent met nadenken over decoratie, je boom of de tafelsetting. Is oktober niet een beetje vroeg? Wel nee! In dit artikel lees je alles over de trends deze feestdagen, krijg je inspiratie en deel ik mijn favoriete musthaves met je.

Kerst 2023: vier trends

Trend 1: Duurzaam en bewust

We zien het al langere tijd terug in de woontrends, maar ook tijdens de feestdagen zal duurzaamheid een rol spelen. Hergebruik je kerstdecoratie (of knutsel er wat anders van), shop ‘nieuwe’ items tweedehands en denk wat meer na over wat je onder de boom legt. Tip: kies voor herbruikbare cadeauverpakkingen - zoals stoffen zakken of zelfgemaakte geschenkdozen - en zorg voor minder afval.

Trend 2: Terug in de tijd

Haal de kerstballen van oma maar uit de mottenballen, want de sixties en seventies zijn terug van weggeweest. Kleur, ornamenten, kerstklassiekers en nostalgie vormen de basis van deze trend. Lekker retro. Deze trend is ideaal om een eclectische combinatie te maken. Pak uit met oude kerstspullen en vul aan met moderne vondsten.

Trend 3: Minder is meer

Eenvoudige, bescheiden decoratie: minder is meer tijdens kerst 2023. Ga voor sereen en elegant. Een sobere kerstboom met enkel verlichting of wat spuitsneeuw en effen decoratie… Gebruik neutrale kleuren zoals wit, zilver, of goud als basiskleuren en voeg een vleugje groen of dieprood toe voor een feestelijk accent. Ingetogen maar toch betoverend. Probeer maar eens - stiekem al jaren mijn eigen favoriet.

Trend 4: Uit de natuur

Vondsten uit de natuur vormen de basis in deze trend. Mooie takken, droogbloemen, versierde dennenappels, een zelfgemaakte krans van dennengroen: je kunt er alle kanten mee op. Natuurlijke materialen zorgen voor instant warmte, sfeer en gezelligheid.

Kerst knutselen: DIY ideeën

Laat je creativiteit de vrije loop en maak deze feestdagen je eigen kerstdecoratie. Niet alleen de boom kun je versieren, ook op andere manieren kun jij kerst naar huis brengen. En de leukste decoratie maak je makkelijk zelf. Houten kerststerren voor in de boom bijvoorbeeld (misschien ken je ze nog wel van vroeger). Of een mooie kandelaar die je eenvoudig aanpast aan je tafelsetting. Ik verzamelde vier goedkope kerstdecoratie ideeën voor minder dan tien euro per stuk.

Kersttafel styling

Kerst tafelkleed

Een mooi kerstkleed is de basis voor een feestelijke tafelsetting. Kies voor een exemplaar van linnen voor een losse, speelse look. Katoen zorgt voor een wat chiquere uitstraling. Qua kleur kun je uitpakken met rood, metallic, zilver of wit. Bang voor vlekken van de gourmetpan of rode wijn? Kies dan voor een papieren kleed met een mooie, feestelijke tafelloper.

Kerst servetten

Servetten zijn details die een grote impact kunnen hebben op je kersttafel. Experimenteer met vouwtechnieken om elegante servetontwerpen te creëren die de aandacht trekken. Je kunt ook kiezen voor stoffen servetten in warme, feestelijke kleuren die passen bij je tafeldecoratie. Oh - en vergeet de servetringen niet!

Kerst kaarsen

Mogen niet ontbreken op de kersttafel - of je nu voor echte kaarsen of voor led-exemplaren gaat. Combineer verschillende vormen, grootten en kleuren om een speels geheel te creëren. Ook leuk op de schouw of je dressoir. Misschien is dit wat voor je:

Meer tips voor een duurzame kerst vind je hier.

Heb jij nog tips, aanraders of musthaves? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

De verwarming mag weer aan: alles over ontluchten, bijvullen en besparen

Volgende
Volgende

Tuin onderhouden: 5x makkelijke klusjes voor de herfst