Nieuwe keuken kopen? Deze vijf tips helpen je op weg (en dit kun je beter laten)

Een nieuwe keuken kopen is een droom voor veel huiseigenaren. Misschien ben jij je wel aan het oriënteren op een nieuw kookdomein of sta je op het punt je allereerste keuken aan te schaffen. Spannend! Waar moet je op letten? En wat kun je beter laten? Vijf tips.

Bijna vier jaar geleden stonden mijn metgezel en ik aan de vooravond van een grootschalige verbouwing. Een andere badkamer, vloerverwarming, een raam in de zijgevel én een nieuwe keuken. De eerste keuken die geheel naar onze smaak zou worden samengesteld. Over elk plintje, schroefje en plankje werd nagedacht. Maar hoe kies je je droomkeuken? In dit artikel vind je vijf tips om jou op weg te helpen.

Nieuwe keuken kosten

Niet het leukste onderdeel van je zoektocht naar een nieuwe keuken, maar misschien wel het meest cruciaal. Een nieuwe keuken brengt een flink kostenplaatje met zich mee. De precieze prijzen van een nieuwe keuken lopen nogal uiteen, maar voor een bescheiden basiskeuken mag je al rekening houden met een bedrag van zo’n 10.000 euro. Pak je groots uit met een design keuken, dan kan de prijs oplopen tot zo’n 25.000 euro. Zorg dus vooraf dat je helder hebt wat je budget is. Dat vergemakkelijkt je zoektocht.

Keuken sevencouches composiet blad eiken frontjes inductieplaat inbouw wazemkap

Luxe keuken kopen

Door plaatjes te verzamelen en een (online) moodboard te maken, krijg je een helder beeld van dat wat je mooi vindt. Welke stijl spreekt je aan? Hou je van strak en modern of mag het kleurrijk zijn? Droom je van luxe keukens van hout of kies je liever voor kunststof? Maak een visualisatie van jouw ideale keuken. Is deze van alle gemakken voorzien? Wil je bijvoorbeeld een dubbele oven omdat je graag bakt? Een luxe keuken kun je ook budgetvriendelijker maken door prioriteiten te stellen. Vind je het belangrijker dat je een marmeren werkblad hebt of kies je dan liever voor die fancy vaatwasser? Neem je moodboard mee naar een keukenzaak.

Tips voor het kiezen van jouw droomkeuken

Als je voldoende inspiratie hebt opgedaan is het tijd om je plannen vorm te geven. Zo ga je te werk:

1. Meet de ruimte op

Ga aan de slag met de rolmaat en breng de ruimte van jouw keuken in kaart. Een (bouw)plattegrond is hierin ook helpend. Houd ook rekening met loopruimte in de keuken.

2. Puzzel met de indeling

Heb je ruimte voor een keukeneiland? Of past een rechte keuken beter? Laat een keukenspecialist met je meedenken. Met digitale tekentools is makkelijk inzichtelijk te maken welke keukenopstelling de beste match vormt. Kijk ook welke apparaten je waar wilt hebben en of dat ook praktisch is.

Hoekkeuken composiet blad eiken frontjes inbouw oven

3. Combineer stalen en kies materialen

Bij de keukenspecialist kun je terecht voor stalen om jouw droomkeuken samen te stellen. Laat je informeren over de mitsen en maren van bijvoorbeeld een natuurstenen blad en bekijk (gelijkende) alternatieven. Zo wilden wij dolgraag een marmeren aanrechtblad, maar uiteindelijk hebben we voor marmerlook composiet gekozen omdat dit minder vlekgevoelig bleek. Vergeet ook spatranden, de kraan en greepjes niet.

4. Kies je apparatuur kritisch

Welke apparaten heb je nodig? Heb je voorkeur voor een bepaald merk of een specifieke productlijn? Wees kritisch. Een hippe duo oven met zelfreinigende functie, spraakherkenning en wifi klinkt aantrekkelijk, maar een ‘gewone’ oven volstaat misschien ook.

5. Kijk naar de verlichting

Maak indien gewenst een lichtplan voor de keuken. Hier zijn goede lampen net zo belangrijk als in de woonkamer of je slaapvertrek. Het draait allemaal om de balans tussen functionele verlichting en sfeerlampen. Kies je voor plafondverlichting of wandarmaturen? Allemaal zaken om rekening mee te houden in de zoektocht naar je nieuwe keuken.

Keuken kopen: dit kun je beter laten

Daarnaast zijn er ook dingen die je beter kunt laten in je zoektocht naar een nieuwe keuken. Beslis niet te snel en ga niet onvoorbereid op keukenjacht. Laat je niet onder druk zetten om een koopcontract te tekenen en neem de tijd om na te denken over de offerte en de keuzes die je hebt gemaakt.

Wat zijn jouw tips voor het kopen van een nieuwe keuken?


Meer keukeninspiratie

Vorige
Vorige

Kostbaar vs. Koopje: bespaar €234 op deze opvallende houten bijzettafel

Volgende
Volgende

Workshop kaarsen maken: ga thuis aan de slag met droogbloemen en oude kaarsen (DIY)