Van wilgentakken tot taxushaag: 4x ideeën voor natuurlijke schuttingen

Wie in de zomer enigszins beschut in de tuin wil zitten, ontkomt niet aan het plaatsen van een schutting. De hout beton schutting is razend populair, maar ook natuurlijke schuttingen zijn bezig met een opmars. Van wilgentak tot taxushaag: sevencouches verzamelde vier alternatieven voor de houten schutting.

Natuurlijke schuttingen

Natuurlijke schuttingen zijn er in tal van uitvoeringen, afmetingen en materialen. De keuze voor jouw tuin hangt af van verschillende factoren. Gaat je voorkeur naar een onderhoudsarme omheining? Of hou jij de boel graag in toom met een snoeischaar? Daarnaast speelt privacy een rol. Heb je vrij uitzicht vanuit je tuin, dan vind je het misschien niet zo’n probleem om de schutting in een jaar of twee dicht te laten groeien. In een bescheiden stadstuin met buren rondom is dat wellicht een ander verhaal. Kortom: breng eerst je wensen in kaart. Wat zijn de opties voor natuurlijke schuttingen? Een overzicht:

1. Groene haag

Wil je vergroenen in de tuin? Een haag is ideaal om je tuin af te kaderen. De meeste haagplanten blijven in de winter ook groen. Daarnaast geeft een groene haag voldoende privacy en kun je ‘m - in tegenstelling tot een schutting - lekker de hoogte in laten groeien. Haagplanten zijn relatief goedkoop en makkelijk te onderhouden. Ook fijn: dit type ‘schutting’ vangt een hoop wind én dempt geluid. Kies bijvoorbeeld voor de Taxus Baccata van TaxusTopper. Deze plant onder het type corniferen. Kan tot wel twintig (!) meter hoog worden. De taxus baccata is van nature sterk vertakt, wat ‘m lekker vol maakt. Ideaal dus als natuurlijke schutting! Liever een kant-en-klaar haag? Bij Taxus Topper vind je varianten tot een hoogte van 275 cm.

bamboe fargesia en prachtkaars in tuin
niet woekerende bamboe fargesia

2. Wilgentakken

Een schutting van wilgentakken kun je zelf maken, maar je kunt ook kiezen voor kant-en-klare schermen. Dit type schutting heeft een warme, ietwat landelijke uitstraling en past om die reden bij elke tuin. Een scherm van wilgentakken gaat gemiddeld zo’n tien jaar mee. Voor het maken van wilgenschermen wordt vaak gebruikgemaakt van de katwilg of de knotwilg. De takken zijn flexibel en kunnen direct na het snoeien makkelijk gevlochten worden. Na uitdroging worden ze taak. Dat maakt de schermen extra stevig. Daarnaast is dit type schutting milieuvriendelijk omdat de wilgentakken die voor het vlechten gebruikt worden vaak duurzaam geteeld zijn.

3. (Niet woekerende) bamboe

Bamboeplanten zijn ook een goed alternatief op de houten schutting. Kies voor een niet woekerende variant (Fargesia) om als haag aan te planten. De Fargesia Rufa bijvoorbeeld groeit polvormig, wat betekent dat de plant enkel in de breedte groeit. Bamboe groeit snel - afhankelijk van de hoogte van de plant bij aanschaf - is de Fargesia na een jaar of twee net zo hoog als een gemiddelde schutting (180 centimeter). Tip: span een lijntje bij het planten van de bamboe. Zo krijg je makkelijker een rechte haag. Snoei de bamboe in de diepte om te voorkomen dat de planten te veel naar binnen gaan ‘hangen’.

klimop en toscaanse jasmijn op schutting

Bamboe Fargesia (Rufa) kun je gebruiken als natuurlijke schutting. Je kunt er ook hoekjes mee creëren.

toscaanse jasmijn als klimplant

4. Rietmatten

Wil je een mediterraan sfeertje in je tuin? Dan zijn rietmatten een goede optie. Dit type tuinafscheiding is leverbaar in verschillende kleuren, licht of donker, waardoor je altijd de uitstraling kunt creëren die bij jouw tuin past. Rietmatten dien je wel te bevestigen op een bestaande muur of schutting, omdat deze matten an sich niet stevig genoeg zijn om als schutting te dienen. Ideaal om die lelijke schutting een make-over te geven met natuurlijke materialen. Vogels maken in de winter dankbaar gebruik van de rietmatten. Ze plukken er insecten tussenuit en gebruiken loszittende stukjes om een nestje mee te bouwen. Hoe leuk is dat!

Alternatief: je schutting vergroenen

Is jouw hout beton schutting of erfafscheiding nog prima of heb je recent een nieuwe schutting geplaatst? Ook de standaard houten schutting kun je eenvoudig vergroenen. Kies bijvoorbeeld voor mooie, groenblijvende klimplanten (zoals de klimop of de toscaanse jasmijn) en laat deze tegen je schutting klimmen. Een mooie schuilplaats voor insecten en andere dieren en meer (makkelijk te onderhouden) groen in je tuin. Ideaal, toch? Wil je op een milieuvriendelijke manier de heg snoeien? Dat doe je zo.

Vorige
Vorige

Van een zwevende pot tot sfeerverlichting: drie tips om je toilet te verbouwen

Volgende
Volgende

Tv wegwerken? Vier ideeën om de televisie te stylen in je interieur