Tuin onderhoud: zo maak je de tuin of het balkon klaar voor de lente

Ben je op zoek naar tips voor tuin onderhoud in het voorjaar? De lente lonkt en liefhebbers van het buitenleven kunnen hun hart ophalen: het tuinseizoen gaat van start. Zaaien, snoeien en verpotten: met deze tuinklussen kun je in maart alvast van start.

Tuin onderhoud: wat kun je doen?

Fluitende vogels bij het opstaan, zachte temperaturen voor de tijd van het jaar en het zonnetje dat zich steeds vaker laat zien: het voorjaar is in aantocht. Een rondgang door mijn groene tuin stemt vrolijk: een magnolia vol dikke knoppen, de vlinderstruik met frisgroene blaadjes, uitlopers op de lavendelplanten en voorjaarsbloeiers als de hyacint op plekken waar ik niks heb gezaaid… Maart is een ideale maand om alvast in de tuin of op het balkon aan de slag te gaan. Pak je deze klussen nu op, dan geniet je deze zomer volop van het buitenleven!

magnolia met knoppen

Knoppen in de magnolia

spirea krijgt groen blad

De spirea loopt uit

Snoeien in maart

Dit is een goed moment om de (snoei)schaar in sommige planten te zetten. Maart is ideaal om siergrassen te kortwieken. Ook (knot)wilgen, rozen en de clematis mag je knippen. Heb je lavendel in de tuin staan? Snoei deze terug tot zo’n twintig centimeter boven de grond. Zijn de onderste takken verhout? Zorg dan dat je niet verder knipt dan de groene uitlopers. Let op: bij kans op (nacht)vorst kun je beter wachten met snoeien van de lavendel.

Welke planten kun je snoeien in maart?

  • Lavendel (alleen wanneer er geen (nacht)vorst is)

  • Vlinderstruik (buddleja)

  • Hortensia

  • Rozen

  • Clematis

  • Hibiscus

  • Olijfboom

  • Oleander

  • Klimop

  • Siergrassen (ook niet-wintergroene)

  • Uitgebloeide vaste planten

siergrassen in de winter

In maart kun je siergrassen snoeien

Wat kun je planten in maart?

In maart zet je bomen, heesters en hagen in de volle grond. Deze zijn nog in rust, waardoor (ver)planten makkelijk is de kans groot is dat de boom of haag aanslaat. Bereid de grond goed voor door eventueel een bodemverbeteraar of bemeste grond te gebruiken. Wil je bloembollen planten? Je bent nog niet te laat! Welke planten of bollen kun je nu in de volle grond zetten?

  • De meeste vaste planten (niet bij vorst in de grond)

  • Bollen van zomerbloeiers (zoals de freesia, lelies of ranonkels)

  • Klimplanten als de hedera

hutchinsia alpina in de tuin

Geplant in maart: Hutchinsia (ook wel Gemskers)

Planten in pot verzorgen

Heb je een balkon of terras vol planten in potten? Controleer of deze nog voldoende ruimte hebben om te groeien. Komen de wortels er aan de onderkant uit? Dan is de pot echt te klein. Ga je planten verpotten? Gebruik dan nieuwe potgrond met voedingsstoffen en geef de planten voldoende water. Potplanten die in de schuur of garage hebben overwinterd kunnen in maart weer naar buiten.

Gazon onderhouden in maart

Een groene grasmat is prachtig, maar vraagt ook onderhoud. Heb je begin maart nog geen kalk gestrooid? Doe dat dan alsnog. Voer eerst een bodemcheck uit: kalk kan namelijk ook averechts werken. Kalk draagt bij aan een goede ph-waarde van de bodem, waardoor mos en onkruid minder goed groeien. Wacht daarna vier weken voor je gaat bemesten. Let op! Door de flinke regenval van afgelopen maanden is het slim om nog niet over het gras te lopen.

mos in het gras

Tijd om het gazon een oppepper te geven: kalken, verticuteren, bemesten

Grasveld verticuteren

Heb je veel mos of onkruid in je grasveld? Dan is het slim om te verticuteren. Eerst maai je het grasveld. Met een verticuteerhark haal je eenvoudig mos, losliggend gras en onkruid uit de grond. Door te verticuteren zorg je ervoor dat er meer lucht en licht bij de grasplantjes kan komen. Na het verticuteren kun je eventueel kale plekken bijzaaien en de grasmat in zijn geheel bemesten. Bij droge periodes regelmatig sproeien.

Misschien vind je dit ook leuk: Dit zijn de kosten voor een tuinverbouwing ( + bespaartips)

Vaste planten bemesten

Maart is ook een goede maand om vaste planten van mest te voorzien. Gebruik hiervoor bij voorkeur organische mest in plaats van kunstmest. Onkruid wieden? Ook een goed idee. Laat (hopen) losse bladeren nog even liggen: hier vinden veel insecten en andere dieren beschutting.

Heb jij ook zo’n zin om weer aan de slag te gaan in de tuin?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Beitsen van je veranda, schutting of tuinbank: vijf tips voor het beste resultaat

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: bespaar €329 op deze moderne buitenlamp