Met deze vijf stappen tover jij die lege muur om tot posterwand

DIY

In het trapgat, de hal, boven je bed of in de werkkamer: een posterwand is altijd een goed idee. Met de vijf stappen uit dit artikel leg je de basis voor je eigen mini museum. Lees je mee?

Zes jaar geleden experimenteerde ik voor het eerst met ingelijste posters aan de wand. De muur achter de eettafel schreeuwde om decoratie. Ruimte voor een kast of dressoir was er niet. Een selectie kunstwerken leek me wel wat, maar hoe begin je? Inmiddels is de fotowand onderdeel geworden van mijn interieur en kom je op meerdere plekken in huis lijsten tegen. Mijn favoriet is mijn selectie in de zithoek: een combinatie van foto’s, illustraties, wandhangers en kunst. In dit blog deel ik mijn tips.

posterwand inspiratie

1. Plaats bepalen: waar komt je posterwand?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft een posterwand niet groots en meeslepend te zijn. Een leeg hoekje kan prima opgevuld worden met een paar afbeeldingen op a4-formaat. Een kale wand is voor mij het ultieme canvas voor een gallery wall, maar een toilet decoreren met mooie posters kan net zo leuk zijn.

2. Hoe groot wordt de posterwand?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om groots uit te pakken en te starten met twintig lijsten, maar de ervaring leerde mij om te starten met een goede basis. Vijf tot zeven lijsten is een mooi uitgangspunt: van daaruit kun je uitbreiden. Kies bij voorkeur voor een oneven getal. Dat maakt je posterwand net een beetje spannender.

3. Nadenken over compositie

Een van de lastigste elementen in het maken van een gallerywall is de compositie. Voor mijn eerste fotowand gebruikte ik Photoshop, waarmee ik een gallerywall ‘nabootste’. Het Scandinavische postermerk Desenio ontwikkelde een handige online tool waarmee je kunt oefenen: kies het gewenste aantal lijsten, pak een gelijkende achtergrond en experimenteren maar! Ideaal, want je kunt direct combinaties maken uit de enorme database van Desenio.

De tool van Desenio:

online tool desenio
posterwand positioneren
voorbeeld van een posterwand
verschillende lijsten aan de muur

4. Lijsten en posters kiezen

Voor ik aan een posterwand begin, weet ik al wat ik wil inlijsten. Mijn volgorde is dus: eerst de print, dan de lijst. Andersom kan ook. Misschien wil je verschillende kleuren of houtsoorten combineren. Mix en match met formaten en materialen voor een speels effect. Voor lijsten en prints kun je terecht in de shop van Desenio. Of je nu houdt van abstracte illustraties, zwart wit fotografie of kleurrijke exemplaren: de keuze is enorm.

schilderijen en illustraties aan de muur

5. Uitmeten en ophangen

Het uitmeten en ophangen van je posterwand is een kwestie van smaak. Hang je alle lijsten in een rij naast elkaar? Wil je gelijke afstand tussen de posters? Mijn favoriet is de Petersburg Hanging - een manier van positioneren die is afgeleid van de Hermitage in Sint Petersburg. Een speelse manier van decoreren, waarbij je start in het midden en naar buiten werkt. Wordt je wand uitgebreid, dan is de basis altijd goed. Combineer fotografie met illustraties en quotes. Wissel af, niks is te gek! Positioneer de lijsten op de vloer, zodat je kunt zien wat (voor jou) werkt. Tevreden? Ga dan pas met schroeven of spijkers aan de slag. Wees niet bang voor ‘foutjes’: een beetje plamuur lost het voor je op.

Heb jij ook een gallerywall in huis?

Vorige
Vorige

Buitenmuur stucen: zo pak je dat aan (met tips van een stucadoor)

Volgende
Volgende

Beplantingsplan maken voor je tuin: vijf tips