Droogbloemen in lijst: maak je eigen wanddecoratie in vijf stappen

DIY

Droogbloemen in een lijst, als krans of in een vaas: ze zijn niet meer weg te denken uit het interieur. Zelf een lowbudget eyecatcher maken met droogbloemen? In dit artikel lees je hoe je in vijf simpele stappen een waar stukje kunst aan de muur tovert.

Droogbloemen in lijst

Ik speelde al langer met het idee om mijn droogbloemen te gebruiken als wanddecoratie én ik wilde graag een keer zelf papier maken. Goede match! Bij Xenos vond ik een DIY kit om zelf op een heel laagdrempelige manier papier mee te maken. In dat pakketje zit een houten frame met wat pulp en een raster. Zo kun je zelf papier maken. Voor een leek natuurlijk de ideale oplossing. Ik besloot de proef op de som te nemen en maakte mijn eigen droogbloemen in lijst.

DIY droogbloemen in lijst

Droogbloemen pakket: wat heb je nodig?

DIY droogbloemen in lijst benodigdheden

Stap 1: zelf paper pulp maken

Voor je begint is het belangrijk dat je bloemen gebruikt die goed droog zijn. Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar droogbloemenboeket als je direct wilt starten. Om de pulp los te maken heb je warm water nodig. Laat de pulp een kwartier weken en roer af en toe door tot het water gevuld is met kleine, losse stukjes. Pulp bestaat uit vezels en water. Daarmee gaan we nu dus zelf papier maken. Dat krijgt een hele grove textuur.

Lijst, pulp en bosje droogbloemen

Stap 2: raster vullen

Zorg voor een teil waar de lijst met het raster in past en vul met een laagje water. Zorg dat de hoge kant van de lijst boven ligt. Hier giet je de losgeweken pulp in. Laat even ‘dobberen’ zodat de pulp zich goed kan verspreiden. Zorg voor een goede, egale verdeling. Dat maakt je papier straks sterker.

Raster vullen met papier pulp vullen

Stap 3: droogbloemen kiezen

Ga je voor een bloem of kies je er meerdere? Of leg je liever een stuk gedroogd (pampas)gras op je papier in wording? Zorg dat her en der wat pulp over de stengel komt. Dan droogt de bloem mee met het papier. Ik had nog wat over van een droogbloemenboeket, dat heb ik gebruikt voor mijn papier.

Pampas gras op papier pulp

Stap 4: uitlekken en laten drogen

Laat het raster goed uitlekken en hou 24 uur droogtijd aan. Als het zonnetje schijnt kun je ‘m prima buiten leggen. Dan is je papier in een halve dag droog.

Pampas gras op gedroogd papier pulp

Stap 5: fixeren met spuitlijm

Kies je voor een dichte lijst? Dan kun je je papier met droogbloem inlijsten als het voldoende droog is. Wil je ‘m los op de wand hebben of, net als ik, in een posterklem? Dan kun je de droogbloem met spuitlijm fixeren. Let op! Niet te veel lijm gebruiken en gebruik de spuitlijm op voldoende afstand. Zo voorkom je verkleuring in je papier.

detail foto pampas diy wanddecoratie met droogbloemen en papier pulp
Diy wanddecoratie in een gallery wall

Liever droogbloemen in glas?

Wanneer je - net als ik - kiest voor een posterklem, dan loop je het risico om een bloem te verliezen. Ook kan het papier (op termijn) beschadigen. Liever op safe spelen? Kies in dat geval voor een diepe fotolijst. Deze zijn, net als de standaard lijst, leverbaar in verschillende kleuren, afmetingen en uitvoeringen. Ideaal!

Zelf aan de slag met deze diy? Je vindt de rasters hier in twee maten. Prijs: vanaf € 5,99.

Vorige
Vorige

Magnolia takken laten bloeien? Met deze truc gaat het je lukken

Volgende
Volgende

Energie besparen in huis: zo kreeg ik mijn eigen verbruik flink naar beneden